Билката, която подобрява паметта и гони депресията

Билката, известна още преди Христа и която бие асолютни всички рекорди, е розмаринът.

За лечебните свойства на розмарина се знае още от Древността. В Древна Гърция учениците носели венци от клончета на билката в клас – ароматът им помагал за по-добро запомняне на информацията. Розмаринът е също ефективен за хора, които са загубили част от обаянието, речта или зрението си.

Ръководител на катедра по психология в Нортъмбройския университет, доктор Марк Мос, решил да проведе експеримент, за да определи най-полезните свойства на розмарина. Доброволците били разделени в две групи. Едната била преместена в стая, където поставили клончета от билката. В другата стая нямало такива. След това провели експериментално изпитване.

Тези, които вдъхвали аромата на розмарин, решили задачата перфектно. Също така, в кръвта на тези хора имало повишена концентрация на 1,8 цинеол. Това съединение се съдържа в маслото от розмарин. То засяга паметта на човека. Но това не е всичко!

Вижте кога още е полезен розмаринът!

Розмаринът се добавя към храната по време на физическа умора, стрес, депресия и неврологична заболявания. Той стимулира секрецията на стомашен сок и подобрява храносмилането. Етеричното масло от билката пък има антисептично действие. Използва се масово за лечение на акне и рани.

Водният разтвор на екстракт от розмарин с лавандула възстановява паметта и зрението. Той се използва и при сърдечно-съдови заболявания. Особено доказано е действието му при тези, които са претърпели инсулт, пише zajenata.bg.

Инфузията от клонки на билката помага за  лечение на респираторни заболявания.

Вижте още: Свалете високата температура без лекарства

Билката е ефективна и в борбата с и предотвратяването на диабет. Имайте предвид, че не трябва да използвате розмарин или неговия аромат, ако имате епилепсия, алергии и хипертония. Не се препоръчва да го използват бременни жени и малки деца.

Спокойно може да сложите в бутилка с пулверизатор вода със стрък розмарин или етерично масло от розмарин и да поръсите с нея работното място. Това веднага ще ви помогне да се концентрирате по-добре, и ще пречистете въздуха, защото розмаринът има антисептично действие.

Не забравяйте да го добавите и в храната си. Розмаринът дава на ястието пикантен и леко горчив вкус.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ