Какви са тези бели линии по ноктите ми?

5031
Какви са тези бели линии по ноктите ми
Какви са тези бели линии по ноктите ми

Ноктите могат да издадат доста неща за вашето здраве – например дали имате инфекция или страдате от някое по-сериозно заболяване. Не всички странни неща по тях обаче са признак за проблем. Като например белите линии или точици.

Те може и да изглеждат притеснителни, особено ако прекарвате по-голямата си част от времето в Web MD. Добрите новини обаче са, че тези бели петна и линии са доброкачествени. Поне в по-голямата част от случаите. Точното им наименование е Punctate leukonychia.

Съществуват доста митове за тях. Според някои петънцата са признак за дефицит на калций или цинк. Това обаче не е вярно. Обикновено те са вследствие от травми на нокътя. Т.е. най-вероятно сте се ударили в масата или бюрото си – лекичко, без дори да забележите. За нокътя обаче ударът е бил достатъчно силен и ефектът е налице – бяло петънце или линия.

Вижте още: 17 храни, потискащи апетита

Да, ноктите израстват бавно – едва по 3,5 мм на месец. Съответно е нужно време, за да се отървете от тези бели линии (или зайчета, както ги наричахме като деца).

Реклама
loading...

Междувременно нямате повод за притеснения. Може би.

Рядко подобни бели линии могат да са признак и за гъбична инфекция или инфекция с висока треска (например малария или проказа). Когато тялото ви се бори със сериозни заболявания, то пренасочва усилията си върху битката. И съответно нокти вече не е приоритет. Тогава белите линии представляват своеобразна „временна пауза“ в растежа им. Но до момента, в който те се появяват, вие със сигурност ще знаете, че страдате от подобна силна инфекция.

Ако имате бели линии, успоредни на нокътя, на всички свои пръсти, тук вече вероятно става дума за leukonychia striata. T.e. – натровили сте се с арсеник или олово. Въпросните линии всъщност представляват депозити на оловото или арсеника. Обикновено се появяват 2 месеца, след като вече сте се натровили. С други думи – отново в момента, в който ги видите, със сигурност ще знаете, че не сте особено добре.

И така, ако забележите бели линии по ноктите си и цялостно сте добре, значи няма от какво да се притеснявате.

Новини от мрежата:

Обърнат солен пай, който ще ви очарова с вкуса си
Какво означава тази линия, ако я имате върху дланите си?
Обикновеното фолио може да ни избави от болести
Десет заповеди на Фън Шуй за здраве и щастлив живот
Възстановете ставите си с тази уникална рецепта
Как да излекувате коляното си? Проста, но супер ефективна рецепта!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ