Цял живот погрешно сте чистили дома си! Опитайте това!

6346
Цял живот погрешно сте чистили дома си! Опитайте това!
Цял живот погрешно сте чистили дома си! Опитайте това!

Повечето начини за чистене на дома, сме възприели от своите родители или близки. Много често не се замисляме дали това, което правим е правилно и най-вече ефективно. Методите ви за чистене могат да се окажат наистина погрешни.

За да направите дома си още по-чист по ефикасен и лесен начин, вижте кои са грешните методи за чистене, които повечето от нас са прилагали цял живот!

Дъските за рязане
Препаратът за съдове не е особено ефикасен, що се отнася до дъските за рязане. Бактериите и мръсотиите, които се събират в прорезите и цепнатините могат да устоят на сапуна и гъбата. Ето защо по-добре е да използвате лимон и сол. Тези две агресивни съставки ще проникнат в дълбочина в цепнатините и ще премахнат натрупаните бактерии. Посипете със сол обилно цялата дъска, след това разтрийте щателно повърхността ѝ с парче лимон.

Фурна
Фурната е толкова трудна за почистване, а толкова лесно се цапа. Почти след всяко готвене се налага да се чисти. Спрете да търкате с агресивните препарати до припадък. Има по-лесен начин за почистване на фурната. Направете паста от вода и сода за хляб. Намажете цялата вътрешна повърхност с нея и оставете да подейства известно време. Може да я оставите и цяла нощ. След това забършете с мокър парцал старателно. Ако се налага напръскайте и с ябълков оцет. Той ще допринесе за разграждането на натрупаните и загорели мазнини.

Засъхнала мръсотия и нагар по тавите след печене
Пекли сте някакво печиво или ястие и естествено по тавата има много твърди остатъци. Те трудно се отстраняват със сапун или препарат за съдове. Затова си направете смес от ¼ чаша сода за хляб и толкова кислородна вода, че да се получи паста. Прибавяйте по малко от кислородната вода, докато уцелите гъстотата на консистенцията. След това почистете съдовете и тавите с пастата. Ще блеснат като нови!

Реклама
loading...

Матрак
Матракът е мястото, където се събират множество микроскопични бактерии и акари, незабележими с просто око. Почистването му не е особено лесно. За да го обезпаразитите и почистите посипете сода за хляб. Оставете я да подейства известно време. След няколко часа минете старателно с прахосмукачката, за да отстраните содата и мъртвите микроорганизми.

Отлагания от котлен камък върху душа
Металните повърхности в банята лесно се окисляват и се натрупва котлен камък. Вместо да търкате с препарати, които увреждат кожата на ръцете и влияят върху дихателните пътища, почистете душа и чешмите лесно и натурално. Изсипете ябълков оцет в найлонова торбичка. Завържете я около главата на душа и я оставете така за около час. След това я свалете и забършете с мокра кърпа. Металната повърхност ще блесне до неузнаваемост.

Вижте още: Много хитър трик за почистване на щори

Ренде
Рендето е труден за почистване уред, особено след стъргане на сирене, кашкавал и други меки и полепващи продукти. За да го почистите лесно след сиренето настържете и един суров картоф. Оксаловата киселина в него ще отстрани лесно лепкавите и мазни остатъци.

Микровълнова
Микровълновата печка се цапа лесно, особено ако ястието, което претопляте в нея опръска стените ѝ. За да ги почистите лесно поставете чаша с вода и оцет в микровълновата. Пуснете я на 3 минути и след това забършете с мека кърпа. Става лесно и за няколко минути.

Четка за зъби
Вярно е, че четката за зъби трябва да се сменя често, но преди да побързате да я изхвърлите след 4 седмици ползване, удължете живота ѝ.
Почистете четката за зъби като я потапяте редовно в чаша ябълков оцет. Оставяйте я така за през нощта. Това ще убие микробите по нея.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ