Психологът и ситуациите, в които трябва да разчитате на него

1355
Психологът и ситуациите, в които трябва да разчитате на него
Психологът и ситуациите, в които трябва да разчитате на него

Има ситуации в живота, при които само психотерапията или психологът могат да ви помогнат. Мислите си, че трябва да се справяте с всичките си предизвикателства сами – не се колебаете да помолите за помощ! Много хора живеят в продължение на години с проблемите си и в действителност могат да подобрят живота си, ако се срещнат с правилния специалист. Ето в кои случаи е необходимо това!

Вие не сте в състояние да контролирате поведението си

Например, ядосвате се и при най-малката провокация на себе си, крещите на близките си, предизвиквате конфликти с колегите си. Или просто не можете да си простите, както и да простите на хората около себе си, дори и за някаква дреболия. Може би ви престои важно решение, и това силно започва да ви влияе? Да предположим, че вие вътрешно знаете, че трябва да се разведете или пък да смените мястото си на живеене, като най-после се изнесете от родителите си, но не правите нищо в тази посока.

Психологът ще ви помогне да разберете защо се държите по този начин. Може би на пръв поглед абсурдните ви действия ще ви донесат някакви ползи, но реално вие няма можете да се справите с тях. Ако сте разбрали това, в крайна сметка слезте на земята!

Понякога става така, че причина за неконтролираното ви поведение се крие в областта на неврологията или ендокринология. В този случай, добрият психолог ще ви обясни какво точно означава това. Например, при проблеми с щитовидната жлеза жените имат хормонален дисбаланс и техният характер сякаш се влошава. Ето защо, ако забележите, че се дразните за дребни неща, идете на преглед при ендокринолог.

Реклама
loading...

Вие сте имали травма

Тя може да бъде в следствие от смъртта на любим човек, развод, сериозна болест или физическа травма. Пост-травматичният синдром се среща при жертви на терористични атаки или при хора, преживели война. Често те не могат да се възстановят в продължение на години, дори реалните последици да са отминали отдавна. Връщат се постоянно в периода, в който са били травматизирани, а това влошава качеството им живот, не им позволява да продължат напред и да се развиват.

Психологът е способен да ви помогне да се справите със ситуацията и да намерите нов смисъл в живота. Но ако постоянно изпитвате тревожност, пристъпи на паника, проблеми със съня, ви е необходима помощ от психиатър. Добрите резултати в лечението на посттравматичните състояния идват чрез хипноза. Вие отново ще трябва да се изправите пред ситуацията и ще трябва да се научите да се справяте с нея.

Имате депресия

Всеки от нас от време на време е тъжен или подтиснат. Това състояние често го определяме като депресия. Обикновено, като “лекарство” се препоръчва да отидете някъде, да се отпуснете, да се забавлявате, да пазарувате. Но тези мерки могат да помогнат само при обичайно чувство на апатия. Депресията е психично разстройство, причинено от спад в производството на т. нар. “хормон на щастието” в организма.

Депресията не винаги е резултат от някаква реална негативна ситуация. Тя може да бъде в следствие на натрупан стрес. Например, един човек е претоварен с работа, работи без почивни дни, и така в продължение на години. В един момент нервната му система получава срив.

Депресията може да бъде развита в следствие на силна емоционална болка  или загуба. В началото хората изпитват необясним страх, а след това започват да чувстват празнота – сякаш всичко си е заминало.

Как да разберете, че имате “истинска” депресия? В това състояние, всичко просто се обърка. Често хората, които са депресирани, по цял ден лежат на леглото, обърнати към стената. Те не стават от там, не се обличат, не се грижат за себе си, не ходят на работа, не говорят с никого, дори спират да ядат. Интересът към живота напълно отсъства. Забавлението или посещаването на парти, няма как да помогне в случая.

Срещата с психолог може да е безполезна, особено ако депресията е по-тежка. Трябва да се срещнете с психиатър, който ще ви предпише медикаментозно лечение. Лекарствата ще ви помогнат да възстановите хормоналния баланс. Също така е добре да се подложите паралелно и на психотерапия.

Имате фобия от социални контакти

Ако трябва да отидете някъде, да изнесете презентация или дори само да излезете на кафе, започвате да чувствате страх и изпадате в паника. Пристъп на паника може да бъде предизвикан от един дори невинен въпрос. Трудно питате за правилната посока или се спирате, ако трябва да посетите магазина. Дори ако се налага да се обадите на лекар, водопроводчик или електротехник, за вас всичко това се превръща в огромно мъчение.

Докато говорите, се изчервявате, заеквате или се задавяте, усещате виене на свят, гадене, стискате ръцете си, обливат ви топли и студени вълни. Понякога може дори да се разплачете…

При социалната фобия се препоръчва да преминете курс на психотерапия, а ако е по-тежка, да започнете лечение с антидепресанти, за да намалят чувството на страх и пристъпите на паника.

Вижте още: Как ще отворите този шкаф? Вижте отговорите!

Вие изпитвате болезнени симптоми с неясни причини

Например, имате болка в определени органи, но при преглед, лекарят не може да установи нищо. Възможно е болката да има психиатричен характер. Така че, причината за главоболието да бъде натрупан стрес, стомахът да ви боли от страх, раменете и врата – от поета прекалено голяма отговорност, ръцете и краката – от нежелание да правете нещо… Психологът ще ви помогне да определите от какво точно се притеснявате и в повечето случаи, след като това се случи, болката ще си отиде.

Новини от мрежата:

Бъдещето ви може да бъде предсказано с 98% точност с този тест
4 типа главоболия, които говорят за сериозни заболявания
Как да сервираме правилно приборите и да подредим масата!
През нощта сложете чесън в ухото си. Ще бъдете приятно изненадани!
Във вторник тя тежеше 72 кг, а в събота – вече 67! Безспорно тази билка е истинско чудо!
Нито една Нова година не минава без тази домашна салата – деликатес! Гостите ще си оближат пръстите…

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ