Масдар сити – бъдещето в сърцето на пустинята

1908
Масдар сити - бъдещето в сърцето на пустинята
Масдар сити - бъдещето в сърцето на пустинята

Това е първият глобален еко-експеримент в световен мащаб! Масдар сити е приказка, град- мечта, и вече е завършен в Обединените aрабски емирства (ОАЕ).

  1. Градът е замислен да бъде изцяло независим: той рециклира отпадъци, произвежда слънчева енергия, събира дъждовна вода и т.н.

1-219

2. Масдар е разпределен на 6 квадратни километра, които се намират на 17 км от столицата на ОАЕ – Абу Даби, в близост до международното летище. В разработването на проекта участие взима световноизвестният архитект – Норман Фостър. Строителството му едва започва, но в условията на криза проектът се налага да бъде замразен.

2-157

3. Сега този прекрасен проект е възобновен и според изпълнителния директор на Масдар сити Антъни Мелоуса, набира скорост.

Реклама
loading...

3-140

4. Енергията на града се набавя от разположената в близост фотоелектрическа централа.

4-134

5. През януари 2014 г., в Масдар е открито седалището на Siemens за Близкия изток. Потреблението на вода от компанията е с три четвърти по-малко, отколкото на подобната по размер административна сграда в Абу Даби.

5-1186. По улиците на града се срещат само пешеходци, личен транспорт не е необходим, тъй като всичко се намира в непосредствена близост.

6-112

7. Повечето от улиците трябва да бъдат широки не повече от 3 метра и дълги не повече от 70 метра, почти всички сгради нямат повече от шест етажа.

7-104

8. Къщите в Масдар днес консумират по-малко от 50% енергия и вода в сравнение с обикновените сгради, а новите цели са да консумират още по-малко.

8-100

9. Има улици от определен тип. Например, най-тясната улица е само за пешеходци, дори велосипедистите нямат достъп до нея. Има и улици с двупосочно движение за електромобили и машини.

9-91

10. Основната идея на града е да бъде изграден така, че да не се използват лични автомобили.

10-85

11-80

11. За по-дълги пътувания вместо градски автобуси, можете да си купите безпилотен електромобил.

12-74

12. Автомобилите и машините с двигатели с вътрешно горене трябва да бъдат оставени извън границите на града. А нуждите за жителите на града се покриват от електрическите автомобили.

13-67

14-62

13. От 2015 г. градът реализира печалба и се смята, че за две или три години, ще възвърне стойността на парите, инвестирани в него.

15-58

Вижте още: Пътища произвеждат електроенергия

14. В Масдар вече има повече от 370 фирми.

16-51

17-44

15. Инвеститорите са от различни сектори: недвижими имоти, образование, научни изследвания. Всички сгради в града, без изключение, се отдават изцяло под наем.

18-41

16. Специалните фасади, неутралният дизайн, многофункционалната система за пестене на енергия и икономично използване на вода са намалили консумацията на ток с 50%, натоварването на системата за охлаждане с 40% и консумацията на вода с 54%.

19-39

Това наистина е градът на бъдещето!

Последно от мрежата:

Ако видите това на вратата си, веднага се обадете в полицията!
Методът на Норбеков за възстановяване на зрението
Върнете към живот любимата си орхидея! Ето как да го постигнете!
Градина в стената на къщата ви? Вижте как е възможно!
Само 3% от домакините знаят този трик! Няма да повярвате…
Салатена торта номер 1 в света! Ще си оближете пръстите!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ