Как чистят натрупалия сняг по света? (ВИДЕО)

5609
Как чистят натрупалия сняг по света? (ВИДЕО)
Как чистят натрупалия сняг по света? (ВИДЕО)

Когато по улиците се натрупа сняг, започваме да се замисляме дали само у нас се чисти по този начин…. какъвто и да е той.

Знаете ли как се справят с натрупалия сняг във Финландия, Норвегия и САЩ. Там обикновено вали доста.

Как чистят пътищата в САЩ

В САЩ шофьорите са наясно с правилото „3 часа“. След приключване на снеговалежа всички основни пътища трябва да бъдат разчистени в рамките на следващите 3 часа. За целта в северните щати се използват т.нар. TowPlow – снегорини със специално косо ремарке.

Тази система позволява да се чистят наведнъж 3-4 ленти.

Реклама
loading...

Националните пътища се чистят от държавните служби, а градските – от общинските. В малките градчета практически винаги има екипи от доброволци, които чистят. За тях този тип дейност е чест и гордост.

Как чистят снега по света
Как чистят снега по света

Освен това фирмите и частните лица в САЩ са задължени да чистят снега и леда на тротоара пред дома им. Това е задължителна процедура за всеки стопанин.

Ако игнорирате това изискване, глобата е до 100 долара. Забранено е използването на химикали за почистване на снега. Последният не се извозва, а се топи със специални устройства.

Как чистят снега във Финландия

Местните власти с помощта на 1000 автоматични фотокамери, поставени край пътищата, ежечасно проследяват промените в климата. Ако синоптиците обещават снеговалеж, управляващите във всеки един град се събират на съвещание – на него присъстват служителите, отговарящи за чистотата на пътищата. Решава се каква техника ще се използва, в какъв обем и къме.

По този начин се организира работата, преди още да е паднал снегът.

Как чистят снега по света
Как чистят снега по света

Интересно, но факт. Във Финландия за борба със заледяването на практика не се използва сол. Вместо нея се използва друг метод: с пясък и натрошени камъни. Плюсовете – екологичност и възможност за повторно използване.

Още един довод срещу солта. Елените и лосовете обичат да я ядат, затова употребата й води до нежелани ПТП-та. Колкото до скоростта на чистене, трябва да знаете ,че снегорините във Финландия се движат със скорост около 90 км/час.

Как чистят снега по света
Как чистят снега по света

В критични моменти – на силен снеговалеж, се задейства населението. Официално финландците могат да получат ръчна техника и всичко необходимо за почистване на града. Предварително за целта се организират специализирани курсове за почистване на улиците от сняг.

Как се чистят пътищата в Норвегия

Тази северна страна харчи по 200 млн. евро годишно за справяне със снега. В Норвегия има 2600 снегорина, в това число не са включени тракторите, машините за разпръскване на пясък и т.н.

В борбата със снега норвежците са отишли още по-напред в сравнение с финланците. Вместо пясък те използват „горещ чакъл“.

Как чистят снега по света
Как чистят снега по света

Този метод е изобретен през 2004 година от шведския учен Тогейр Ваа. Пясък се смесва с вода и се загрява до 95 градуса по Целзий. След това се посипва с него нападалия сняг. Последният бързо се стопява.

Вижте още: 18 правила от етикета, които всеки трябва да знае

Норвегия е „велосипедна“ страна. Затова има специални общински подразделения, които чистят велосипедните алеи.

С борбата със снега по тротоарите са ангажирани други служби, но тя не е толкова сложна. На много места има системи с гореща вода, с помощта на която се обливат тротоарите. По този начин не се трупат преспи. След това се обработват срещу заледяване.

 

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ