Как правилно да се грижим за дървото на парите?

Как правилно да се грижим за дървото на парите
Как правилно да се грижим за дървото на парите

Много от нас имат в домовете си дървото на парите или красула, понякога наричано също “дървото на щастието”, но не винаги то расте здраво и красиво. Поради грешки в грижите за растението, неговите клони стават тънки, дълги, а листа остават само в горната част.

 

За съжаление е изключително трудно да се създадат идеални домашни условия за красулата, така че не забравяйте да оформите дървото, като е желателно това да се направи, когато то все още е малко.

Красула (Crassula) – род сукулентни растения. Те включват около 300 вида.

Изборът на саксия и почва за дървото на парите

Първата грешка, правена от повечето хора – това е грешния избор на саксия. При голям обем на почвата основният корен се развива надолу, а самото растение нагоре, което го прави тънко и слабо. Ако вашето растение е било в голям съд, пресадете го в малка и плоска саксия.

Почвата за дървото на парите трябва да се състои наполовина от пясък и ситни камъчета. Можете да я намерите и в цветарските магазини.

Грижа за дървото на парите

Пресаждането може да се прави на половин година, като дървото се пренася с почвата около корените в широк съд.

Поливайте дървото на парите често, но не обилно, тъй като при обилно напояване в саксията може да се застои вода, което е причина за загниване на корените.

Растеж на дървото на парите

Ако красулата е все още малка и не е започнала да се разклонява (оптималната й височина е 15 см), откъснете 2 малки връхни листа. Можете да откъснете и повече, но така, че на края на клонките да останат 2 големи листа. След това на мястото трябва да започне разклоняване (като веднага се появят 2 двойни листа). Ако това не се случи, откъснете повторно.

Ако клонките са дълги, трябва да отчупите или да отрежете само връхната им част. Мястото на разреза трябва да се посипе с пепел.

Вижте още: 18 правила от етикета, които всеки трябва да знае

Как правилно да се грижим за дървото на парите

Като цяло това дърво не е капризно растение. То не изисква специални грижи, но е по-чувствително към температурата – не трябва да се отглежда в помещения, където тя е под 10 градуса Целзий, а най-добре вирее между 13 и 25 градуса Целзий.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ