Манипулаторът и признаците, по които да разберете, че ви лъже!

7079
Манипулаторът и признаците, по които да разберете, че ви лъже!
Манипулаторът и признаците, по които да разберете, че ви лъже!

Манипулаторът е човек, който по всякакъв начин иска да постигне своето, но чрез вас и вашето влияние.

Ако някой се опитва да ви манипулира, а вие не разбирате, тези признаци ще ви помогнат да не се превръщате в жертва.

В нашия свят винаги ще има хора, които ще се възползват от други, за да постигнат собствените си цели. Заради това те изобщо не се интересуват от вас, а търсят начин как да постигнат целите си и с всички възможни средства да получат онова, което искат. На кратко тези хора се наричат манипулатори.

Манипулаторите са хора, които се опитват да контролират другите чрез психологически ефекти и игра над емоциите. Манипулаторите никога не се интересуват от някого просто защото са загрижени за него. Те се интересуват само от себе си и въобще не се грижат за останалите хора.

За да не се превърнете в жертва на манипулаторите, трябва да знаете какъв тип поведение е характерно за тях.

Реклама
loading...

Ето няколко признаци, които могат да бъдат разпознати в човек, който ви манипулира:

  1. Опитва се да контролира другите.

Един човек, с когото комуникирате бил ли е някога изобличен в лъжа, свързана с вас? Може да е лъжа не за вас, а за някой от вашите приятели? Неговите емоции и действия винаги са отрицателни? Може би той постоянно слухти за другите и обича да клюкарства? Случва ли се така, че негов приоритет да бъде единствено и само неговото индивидуално поведение?

Основната отличителна черта, чрез която можете да разпознаете манипулатора, е, че той има твърде високо самочувствие и е възможно да счита себе си за най-умен и хитър от всички. С други думи, тези хора, които са около него – не са нищо повече от средство за постигане на целите му. Поради това, при появата на тези признаци би било разумно да предупредите обкръжението, което общува с този човек. Възможно е сред това обкръжение да има хора, които могат да ви дадат отговори на някои ваши въпроси.

За да избегнете момента някой да ви манипулира, винаги трябва бъдете бдителни в отношенията си с другите хора. Винаги се опитвайте да бъдете дискретни и излъчвайте положителни емоции.

  1. Твърде бързо се сближава с вас.

За да може манипулаторът ви да ви въвлече в измама или лошо дело, на първо място трябва да ви опознае по-добре.

Не мислете, че манипулаторът ще се интересува от всички подробности за личния ви живот, защото, за да получи контрол над вас, той просто трябва да ви спечели доверието. В същото време, за да постигне целите си, той ще прибегне до ласкателство, измама и фалшива загриженост.

Именно за да ви измами, манипулаторът ще се опитва да ви стане по-близък и да създаде уж силни отношения на доверие с вас. Тогава той ще има достъп до емоциите ви и ще бъде в състояние да ви използва както физически, така и емоционално.

  1. Играе си с вашите емоции.

Основният инструмент, който използва манипулаторът, е нищо повече от едно обикновено съблазняване: емоционално, духовно, физическо. Под прелъстяване разбирайте измама или опит за измама, включваща вас.

Основната задача на манипулатора – просто обича да играе, усилвайки емоциите ви. Всичко това се прави с цел да стигне до състояние, в което ще му донесете полза.

Манипулаторът може да се събира с много хора около себе си и да ги използва всички едновременно, за да постигне целта си. Например някои хора ги използва за романтични взаимоотношения, с другите може да се опитва да има близко приятелство, а с трети – иска да има партньорство. На повърхността всичко изглежда нормално, но в действителност не е така, всички връзки, които започва манипулаторът, си имат цел.

Понякога той може да развие цяла стратегия. Запознанството с определен човек първоначално може да бъде напълно обикновено, но когато осъзнае, че е близо, ще започне бързо да действа в съответствие с плана си.

Казано просто, манипулаторът първо се забавлява с хора, въвличайки ги в измама, а след това изведнъж се опитва да измести центъра на взаимоотношенията ви към своите собствени нужди.

  1. Внезапна проява на тревожност.

Показването на нетърпение в действията и в комуникацията, често се асоциира с някои недостатъци, които той притежава. Хора, които имат меки черти и които обикновено не могат да постигнат собствените си цели в живота, нямат много приятели и подкрепа, са една добра находка за манипулатора.

Най-лошото е, че хората с тази черта винаги мечтаят да успеят в живота и в работа си. Наблюдавайки ги, на манипулатора му е много по-лесно да се промъкне и да спечели доверието на такива хора и с леко въздействие върху емоциите им, да изпълни плановете си.

В този случай, манипулаторът може да изпълнява ролята на човек, който се грижи за вас и просто иска да ви помогне. В действителност, тази помощ ще бъде предоставена под формата на разговор или няколко разговора, по време на които манипулаторът ще се опитва да ви убеди в онова, от което той се нуждае. Ето защо, всеки път, когато говорите за хора, винаги мислете за това, че трябва да можете да им го кажете сами. Хората, които искат да се възползват от вас, го правят поради причината, че те няма как да успеят сами и се възползват от вас с аргумента, че искат да ви помогнат.

  1. Опитва се да ви направи “лош човек”.

За да управлява ефективно, манипулаторът прибягва до различни трикове от психологически и емоционален характер. В резултат на тези действия самият човек не осъзнава, че манипулаторът се стреми да се възползва от него.

В случай, че планът на манипулатора е разкрит, или когато той не може да се справи със своята задача, се опитва по всякакъв начин да остане невинен. С използването на различни емоционални тактики и трикове манипулаторът ви слага образа на лош човек, на основание, че вие сте виновни.

И ако някой е твърде чувствителен и възприемчив, манипулаторът го използва, за да се измъкне от конфликтната ситуация. В този случай, манипулаторът е прибягнал до психологическо въздействие върху човешките емоции и се е опитал да доведе жертвата си до емоционален срив, като й покаже колко е зле и колко е неадекватна. В резултат на тези действия, човек започва наистина да мисли, че е виновен, въпреки че преди това никога не е допускал подобни грешки.

Вижте още: Жена беше арестувана, заплашвайки себе си в интернет

Ако подозирате, че ви подтикват към нещо лошо, винаги има изход.

Запишете и запомнете разговорите, в които сте разпознали манипулацията, така че да не давате повод на  манипулатора да се оправдава с вас или да се обръща против вас.

Когато манипулаторът започне да ви убеждава в определени неща, му напомнете същия разговор, който сте си записали или спомнили и представете доказателствата.

По този начин, в очите му ще станете умен и опасен човек и винаги ще ви избягва в бъдеще. Така ще можете да се предпазите и няма да бъдете използвани като емоционални играчки.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ