Приготвяне на пастърма у дома: бързо, приятно и много вкусно!

Приготвяне на пастърма у дома бързо, приятно и много вкусно!
Приготвяне на пастърма у дома бързо, приятно и много вкусно!

Пастърма с ароматни билки и чесън е сред националните ястия на Беларус! Предимствата пред нейните аналози в магазините са: без консерванти, освен сол, дълъг срок на годност, лесно приготвяне и ненадминат вкус…

В Беларус, традиционно пастърмата се приготвя от свинско месо, като е важно парчетата да не са твърде дебели,за да могат да се изсушат. Можете да използвате и телешко месо, а дори и пилешки гърди (но в този случай месото ще бъде малко по-сухо).

Необходими продукти:

1 килограм свинско месо (плешка или обезкостено свинско филе)
3 супени лъжици сол
1 глава чесън
2 чаени лъжици кимион
2 дафинови листа
1 чаени лъжица семена от кориандър
1 чаени лъжица сухи синапени зърна
1 чаени лъжица червен пипер

Начин на приготвяне:

1. Измийте месото и го подсушете с кухненска хартия. Оваляйте всяко парче в сол и поставете в подходящ съд с капак. След това поставете съда в хладилник за 2-3 дни, като от време на време отваряйте, за да изливате натрупалия се сок.

2. Приготвя се смес от подправки. Чесънът се почиства, смачква се с преса, добавя се кимиона, натрошен дафинов лист, кориандър, синапено семе, черен пипер и щипка сол. Ако имате медно хаванче, можете да го използвате, тъй като доста ще ви улесни.

3. Когато измине нужното време, в което осоленото месо стои в хладилника, го извадете от съда. Готовата паста от подправки втрийте в месото, след което го увийте в тензух, сгънат на две или в тънка кърпа. Увийте конец около него, за да се получи пашкул. Поставете го на подходящо място, където въздухът е сух.

4. Домашната пастърма ще бъде готова за 3-4 дни, но ако желаете да е по-суха, оставете я да престои повече време. Накрая развържете конеца и се наслаждавайте на чудесния вкус!

Вижте още: Салата за всеки повод: всички ще ви молят за рецептата!

Този домашно приготвени деликатес е идеален за съхраняване в хладилника. Можете да го използвате за сандвичи или като мезе. Пастърмата е идеална и за посрещане на гости.

Ако рецептата ви е харесала, споделете я с приятели!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ