Краставици в бутилки – удобно и изключително изгодно!

Краставици в бутилки - удобно и изключително изгодно!
Краставици в бутилки - удобно и изключително изгодно!

Как се садят краставици, са чували всички градинари. Въпреки това, винаги има такива, които са готови за истински творчески процес. Причините за това са различни: искате пресни зеленчуци, но нямате място, или климатът ви не е особено благоприятен за тяхното отглеждане.

Така че използвайте нов метод – засадете си краставици в пластмасови бутилки! Този метод се оказва удобен и ефективен за много растениевъди.

Пластмасовите бутилки вече са адаптирани към различни наши нужди. Широко разпространен е методът за отглеждане на разсад в тях. Опаковката им е удобна, лесна и на практика безплатна.

Засаждането в пластмасова бутилка позволява да се отглеждат краставици на балкона в апартамента. Вече са известни успешни опити за отглеждането на зеленчуци на балкона, но в миналото са се използвали за тази цел кутии или кофи. Те обаче не изглеждат много привлекателно и изискват повече пространство. Пластмасата е по-компактна, позволява на слънчевите лъчи да проникват по-лесно, а растенията в нея се чувстват комфортно.

Произведеният в бутилките разсад, може да бъде засаден на открито място или в оранжерии.

Ако имате по-открито място, може да иползвате мини оранжерии, които ще допринесат за по-бързия растеж на краставиците и ще им позволи да узреят, дори ако сезонът им е по-кратък. В случай, че засадите ранни сортове, ще се насладите на хрупкави зеленчуци още през юни.

Ползите от употребата на пластмасовите бутилки в градинарството:

  • защитават растението от щурци, в борбата с които градинарите често губят;
  • пестят вода при поливане. В този случай се подава вода директно към корените;
  • предпазват разсада от плевели, така не се нарушава нормалния растеж и развитието на кореновата система на краставицата, а и не се “отнема” от нормалното развитие на полезните минерали за зеленчуците.

Подгответе мястото за засаждане!

Рецептата на почвата за засаждане може да я направите на базата на личния си опит. Основното й състояние трябва да бъде поресто и ронливо, така че да има добра способност да пропуска въздух. Ако сте начинаещ градинар, можете да използвате готова почва, която се продава в магазините и която е предназначена за отглеждане на разсад или зеленчуци.

Най-разпространената рецепта за самостоятелна подготовка на почвата се състои от 4 компонента, взети в равни части:

  • обикновена почва, която може да се вземе от градината;
  • изгнили листа от всеки тип дърво освен дъб и върба;
  • торф;
  • дренажна смес – при това е възможно да се приспособят шлюпки от слънчоглед, черупката на яйце или торфен мъх.

Не забравяйте да поръсите, ако е възможно, почвата с пепел от бреза – тогава богатата реколта ще бъде гарантирана.

Винаги се старайте да подготвите високо качество почва. Така вашите краставици, които растат в бутилките, ще пораснат без усложнения, ще развият здрав разсад и реколтата ще порасне навреме и в срок.

Варианти за използване на бутилката

Следващият етап е да започнете приготвянето на пластмасовите съдове. Най-подходящи са бутилките в размер от 5 или 2 литра. Имайте предвид, че растенията се чувстват по-комфортно в бутилка от 5 литра. В такава бутилка може да се засадят няколко семена, докато в тази от 2 литра не повече от едно семе.

Бутилките се приготвят лесно – само изрежете горната част (1/3), която ще ви служи като капак. Ще получите пластмасова саксия. Пробийте дъното й, за да се осигури изтичане на излишната влага, ако сте прекалили с поливането.

Получената саксия напълнете с подготвената почва и малко разклатете. Уверете се, че почвата е под ръба с няколко сантиметра. Сега е възможно да засадите покълналите семена или разсада, които са били предварително подготвени. При засаждане 5-литровата бутилка може да побере максимум 5 броя растения.

Тези саксии с краставици могат да се поставят на балкона или да бъдат транспортирани в почва. Заровете капацитета им с приблизително 2/3 пръст отгоре и покрийте с капак, останал ви от рязането, за да създадете оранжерийни условия за растежа на разсада и да предпазите растенията от измръзване през нощта. Когато краставиците станат по-силни, капакът се отстранява.

Пластмасовите бутилки са добри и за приготвянето на разсад. За да направите това, изрежете бутилката. Напълнете я с почва и засадете покълналите семена. Между другото, този метод е ефективен за отглеждане на разсад на всички растения. По този начин пластмасата е удобно решение и за отглеждането на билки на балкона – те винаги ще бъдат на разположение и ще бъдат в свеж вид.

Първоначално може използвате бутилката, като я отрежете на половина. По-добре е да вземете бутилка от 2 литра. Във “фунията” сипете почвата и поставете покълналите семена там, а в “чашата” налейте вода и нагласете фунията. Нивото на водата трябва да стига до горе. Получавате индивидуална система за автоматично поливане. То е много удобно, приятно и компактно.

Грижа за краставиците

Краставицата е деликатно растения, което обича топлината, но не понася пряката слънчева светлина, така че ако искате да отглеждате зеленчукови култури на балкона, трябва да им осигурите комфортна среда.

Грижата за краставици, засадени в бутилка, е почти идентична с традиционния начин.

Растенията се поливат само с вода, загрята до стайна температура. След 2 седмици след като са поникнали, растенията започват да се хранят със слаб разтвор от тор. Препоръчително е да започнете с 15 грама калиев карбонат, 5 грама амониев нитрат, 30 грама троен суперфосфат, 5 грама магнезиев сулфат, разредени в кофа вода. Внимателно поливайте разсада, като не трябва да пипате листата. След 10 дни можете да го подхраните с оборски тор, който се разрежда с вода в съотношение 1:20.

Вижте още: Зимата дойде! Настройте прозореца си в подходящ режим!

Вие трябва да се грижите за оформянето на краставицата, ако я отглеждате на балкона. Операцията изисква да се появи 3-ти лист. Отрежете го старателно, като внимавате да не повредите стъблото. От аксиларните пъпки на втория лист след 5 дни ще започне растежа на страничния камшик. Опитайте се да запазите растенията да не бъдат изгорени от роса.

Следете цвета на листата. Ако започнат да се появяват жълти петна по тях, това може да бъде индикатор за заболяването паяк акари. Не отлагайте третирането на растенията, в противен случай листата ще изсъхнат. За тази цел можете да използвате инфузия от чесън (5 скилидки смачкан чесън се изсипват във вряща вода и се оставят да престоят в продължение на 6 часа) или обелките на лук (половин литър буркан, пълен с люспите на лук, се изсипва в гореща вода, оставя се да престои и се разрежда 1: 2). Инфузиите се прецеждат и се пръскат в долната част на листата на краставицата, където се намира вредителя.

Навременното изпълнение на правилните действия и грижата за зеленчуците е гаранция за голяма реколта от вкусни краставици, отгледани в бутилка.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ