Правила в етикета: Грешките, които никога не трябва да допускате!

3247
Правила в етикета: Грешките, които никога не трябва да допускате!
Правила в етикета: Грешките, които никога не трябва да допускате!

Никога не оставяйте чадъра си отворен, за да го изсушите – нито в офиса, нито когато сте на парти. Необходимо е да го сгънете и да го сложете на специална стойка или да го закачите.

Не поставяйте чантата на коленете си или зад вас на стола. Малката чантичка може да сложите на масата, по-голямата може да закачите на стола си или да я оставите на земята, ако няма свободно столче специално за нея. Чантата за документи се слага на пода.

Найлоновите торбички са само за продуктите от супермаркета, а също и хартиените фирмени пакети с лого от модните бутици. Носенето им като чанта след това, е некултурно.

Мъжът никога не носи дамската чанта. Може да вземе женското палто, но само за да го занесе до закачалката.

Домашните дрехи – това са само панталон и пуловер, удобни са и имат приличен вид. Халатът и пижамата са да отидеш сутрин до банята, а вечер – от банята в спалнята.

Реклама
loading...

Когато детето ви се е преместило в отделна стая, се научете да чукате, преди да влезете при него. След това то ще направи същото, преди да влезе в спалнята ви.

В затворено помещение жената може да остане с шапка и ръкавици, но не и със зимна шапка и ръкавици.

Правилата за плащане на сметката в ресторант: ако кажете: „Каня ви”, – това означава, че вие ще платите. Ако жена покани делови партньор на ресторант, плаща тя. Другата формулировка, „Хайде да отидем на ресторант”, в този случай всеки плаща за себе си. Само ако мъжът сам предложи да плати сметката на жената, тя може да приеме.

Мъжът винаги влиза пръв в асансьора, но пръв излиза този, който е по-близо до вратата.

В автомобила за най-престижно се смята мястото зад шофьора. Там сяда жената, а мъжът сяда до нея. Ако мъжът е зад волана, също се препоръчва жената да седне зад него. Въпреки това, където и да седне жената, мъжът е длъжен да ѝ отвори вратата и да ѝ помогне да излезе от колата. В бизнес етикета в последно време мъжете все повече нарушават това привило, като се оправдават с девиза на феминистките: „В бизнеса няма жени и мъже”.

Вижте още: 10 хитрини в кухнята, които не ги знае дори вашата майка!

Да говорите на всеослушание за това, че сте на диета е признак на лош вкус. Още повече да отказвате ястията на домакинята под този предлог е недопустимо. Задължително трябва да похвалите кулинарните ѝ умения, дори и да не ядете от всичко. По същия начин постъпвайте с алкохола. Ако не можете да пиете, това е ваш проблем. Помолете за бяло сухо вино и отпийте само една глътка.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ