Деби Шапиро: Емоционалното състояние оказва влияние на тялото

2264
Деби Шапиро: Емоционалното състояние оказва влияние на тялото
Деби Шапиро: Емоционалното състояние оказва влияние на тялото

Има естествена връзка между ума и тялото. Всяко едно емоционално и психическо състояние оказва влияние на физическо ниво. Враждебност или насилие към някой друг, натрапчива завист, болезнено безпокойство – всичко това наистина разрушава клетките на организма и води до развитието на сърдечно-съдови заболявания, заболявания на черния дроб, бъбреците, далака, стомаха и т.н. Тревожността и стреса водят до нови смъртоносни заболявания, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и сриване на нервната система. Болката, от която страда физическото тяло е вторично заболяване.

Апетит

Апетитът е изцяло зависим от отношението ни към себе си и към нашата същност, от чувството на емоционален глад или ситост. Липса на насищане води до дълбок вътрешен глад, липса не само на храна, но и на любов, възбуда, с други думи, вътрешна празнота.

Вълчият апетит показва нежелание да се потърсят отговори на сложни въпроси вътре в себе си, все едно безконтролното приемане на храна може да донесе известно удовлетворение. Когато сме емоционално удовлетворени (имаме любовта на другите и способност да ги обичаме), тогава и апетитът ни се нормализира.

Булимия

Реклама
loading...

Това състояние се дължи основно на вътрешни причини, както анорексия и затлъстяване. При тях е налице огромно количество приемане на храна, последвано от принудително повръщане. В този случай, антипатията към себе си е толкова голяма, че се предпочита повръщането, а не здравето, което допълнително засилва самоомраза.

Храненето, последвано от повръщане, не е никакво удоволствие. Всичко това сочи към депресия и отчаяние.

Хипогликемия

Ниската кръвна захар е знак, че твърде много даваме на другите. Това предполага, че трябва да започнем да обичаме себе си, да се отдадем на себе си и след това да обичаме другите. Хипогликемията може да се развие при голямо натоварване или прекомерен стрес, когато запасите на кръвната захар се изчерпват по-бързо, отколкото можем да ги възстановим.

Депресия

Депресията включва дълбока вътрешна тъга и желание за различен живот, противоречие между идеала и реалността, между това, което бихме искали да бъдем и кои сме всъщност. Такова състояние се определя като хормонален дисбаланс и наличие на емоционални проблеми. Какви са трудностите, които имахте като дете?

Ако имахте възможност да преживеете война, в която животът не струва нищо? Може би сме изгубили смисъла и целта на живота, или любим човек? Депресията съвсем откровено показва връзката между ума и тялото – когато страда ума, тялото губи своята жизненост и здравословна функция. В тази ситуация, е важно да се постигне дълбока релаксация и да се върнете отново с реалността.”

Стомах

Ако действителността е “несмилаема” или “отвратителна”, това наистина може да доведе до лошо храносмилане или гадене. Стомахът е емоционално свързан с храна и любов. Празнотата в стомаха често означава необходимост от любов и емоционална подкрепа, както и нужда от храна. Стомашни проблеми възникват, когато животът не оправдава очакванията ни и ние реагираме на това негативно – образува се киселина в стомаха.

Лошо храносмилане

Стомахът – това е мястото, в което ние приемаме храна, реалност, мисли, чувства и преживявания. Ако нещо разстрои храносмилането, това влияе и на реалността, което води до разстройство и дисхармония.

Нервност

Тя се проявява като остра реакция към други хора, което показва липса на контакт със собствената вътрешна същност. Това е много егоцентрично състояние, при което възприемаме всичко много субективно. В същото време ние живеем в постоянен страх от нападения или обиди; не сме в състояние да се отпуснем. От голямо значение е релаксацията.

Прекалена пълнота

Това състояние често се разглежда като отплата за успех. Храната – това е прекрасно средство за релаксация и получаване на емоционално удовлетворение, защото в съзнанието ни, тя е свързана с любов.

Въпреки това, ако се използва за замяна на емоционалната празнота, ще бъде налице затлъстяване. В същото време ще поставите слой мазнини между вътрешното си “аз” и външния свят, възлагайки му ролята на защитна стена, която да ни предпази от атаките на собствената ни уязвимост и възможно нараняване. Но със същия успех то пречи на нашето свободно себеизразяване. Затлъстяването често се развива след тежък емоционален шок или загуба, като усещането за празнота става непоносима.

Затлъстяването при децата може да доведе до трудности в процеса на разбиране или изразяване. Често се проявява след развод между родителите или след смъртта на един от тях.

Подпухналост

Подпухналостта може да бъде следствие на подуване, увреждане или възпаление. Това е емоционална съпротива или потискане на емоциите. Отток – натрупване на течност, натрупване на емоции, за които смятаме, че изразяването им е неприемливо.

Вижте още: Уникалните свойства на тамяна, които малко хора знаят!

Патологични зависимости

Това е опит да намерим удовлетворение в нещо извън себе си. Може да се развие патологично пристрастяване към храна, цигари, наркотици, алкохол, секс и така нататък. Каквото и да е, то запълва празнина, чувство на безнадеждност или безсмислен живот.

Това е негодувание и гняв към света, който не съответства на нашите желания; неспособност да обичаме себе си и да приемаме без страх самотата. Някои го демонстрират външно, чрез привързаност към нещо материално, докато други го крият вътре в себе си. За да се отървем от тези страхове, ние се нуждаем от сила и смелост, трябва да се стремим да отговорим на непознатото, да имаме доверие, че всичко ще бъде наред.

Стрес

Той може да бъде както положителен, който стимулира и играе конструктивна роля, така и отрицателен, който е животозастрашаващ. Как реагираме на ситуации, събития, чувства и трудности, зависи от промените, свързани със стреса в организма. Вместо да обвиняваме външни обстоятелства за собствените си проблеми, трябва да се вгледаме в себе си и да изучим собствените си реакции, мотиви и нагласи. От голямо значение е дълбоката релаксация.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ