Ето как да използвате утайката от кафето у дома!

Ето как да използвате утайката от кафето у дома!
Ето как да използвате утайката от кафето у дома!

Ние изхвърляме утайката от кафето и тя в крайна сметка бива изпратена за депониране. Въпреки това, вие можете да бъдете много по-съобразителни и да я използвате по различни начини:

Торене

Зърната кафе са богати на азот, което ги прави отлична тор. Ето защо, ако смесите утайката от кафе с почвата, стимулирате растежа на микроорганизмите в нея, а азотът ще осигури хранителни елементи за растенията.

Компост

Благодарение на високото съдържание на азот, утайката осигурява на бактериите в компоста необходимата енергия. По този начин се ускорява процеса на компостиране и се премахват неприятните миризми. За да се случи това, просто изхвърлете утайката от кафето в почвата.

Насекоми

Утайката от кафе може да се използва ефективно като средство за борба с комари и други насекоми. А именно, комарите мразят силната миризма на смляно кафе, а в същото време самото кафе е в състояние да унищожи ларвите на комарите.

За да отблъснете комарите и насекомите, трябва да нахвърляте утайка около къщата и в двора си. По този начин, можете да се отървете от комарите и ларвите.

Освен това, за да се усили ефекта, можете да изсипете кафената утайка в кутии, покрити с алуминиево фолио. В допълнение, можете също така да смесите топла вода с остатъците кафе, да изсипете сместа в спрей бутилка и да пръскате около къщата си и двора.

Вижте още: 10 начина да използвате силикагел у дома! Ето кои са те!

Оцветяване на дърво

Утайката може да се използва и за боядисване на дърво с ръце. Тази процедура е много проста, а дървото ще получи хубав и органичен цвят. Трябва да съберете няколко пъти остатъците от кафе в съд, да добите малко вряща вода и да оставите да престои най-малко 2 часа или дори през нощта. После прецедете в друг съд.

След това намокрете четка в течността и щедро боядисайте дървото. След първия слой изчакайте 10 минути и приложете още един слой. След това можете да получите желания цвят. Ако желаете нюансът да бъде по-тъмен, можете да втривате толкова утайка, колкото според вас е необходимо, за да го постигнете.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ