Ноктите могат да издадат сериозен проблем със здравето ви!

43008
Ноктите могат да издадат сериозен проблем със здравето ви!

Нашето тяло е проектирано удивително, като например може да ни сигнализира за заболявания чрез ноктите. Китайската медицина отдавна признава тясната връзка между състоянието на черния дроб и това на ноктите. Цветът на нокътната плочка също говори много за състоянието на кръвта.

Как да установим заболяване чрез ноктите си?

Обезцветени нокти

Това показва недостиг на хранителни вещества. Нокътят може да пожълтее поради постоянна употреба и на лакове.

Кафявите нокти показват заболяване на щитовидната жлеза. Белите нокти показват недостиг на желязо. Синьо-сив цвят на нокътната плочка – липсата на кислород, белодробни или сърдечни проблеми.

Реклама
loading...

Чупливи нокти

Ако ноктите се износват и чупят лесно, можете да имате проблеми с щитовидната жлеза. Това също се случва при лихен планус (плосък лишей), придружен с обрив и сърбеж. Ноктите могат да станат чупливи с възрастта след честата употреба на лак или поради влиянието на почистващите препарати.

Лавинообразна форма на нокътя

Вдлъбнатите и извити нокти показват липсата на желязо в кръвта. Трябва да ядете повече храни, които повишават нивото на хемоглобин.

Петна върху ноктите

Белите петна по ноктите са доста често срещани. Това не е причина за безпокойство. Причината може да е дисбалансът на хранителни вещества в организма или дори стрес. Обикновено петната се появяват и изчезват с течение на времето. Яжте храна, която съдържа много витамини.

Хоризонтални линии

Те могат да бъдат причинени от увреждане или нараняване, поради влиянието на екстремни температури или в резултат на химиотерапия.

Пръсти на Хипократ

Ако забележите, че ноктите ви растат и стават меки, това може да означава симптом на сериозен проблем. Заоблената форма и удебеляването на фалангите възниква при хронични заболявания на черния дроб, сърцето и белите дробове.

Белите линии по ноктите

Най-често могат да се появят върху средния пръст и палеца и са сигнал за липса на протеини, която може да бъде причинена от недохранване, чернодробни проблеми и стрес.

Тъмни вертикални ивици

Това може да е признак на субунгвална меланома (меланом на нокътя) и обикновено засяга само един нокът. Този цвят също се променя.

Червени или кафяви ивици по ноктите

Кървенето под нокътната плочка се дължи на увреждането на кръвоносните съдове. Въпреки това, понякога тези ленти могат да се дължат на артрит или псориазис!

Вижте още: Кръвната група може да каже много неща за вашето здраве!

Обърнете внимание на вашите нокти: може би те се опитват да ви предупредят за опасно заболяване! Разбира се, промяната формата на ноктите зависи и от много фактори, така че не може точно да диагностицирате състоянието си само по тях.

Нокътната плочка е важен показател за здравето като цяло. За да бъдат вашите нокти здрави и за да изглеждат страхотно, добавете към менюто си повече моркови, морски дарове, ядки и риби, богати на мазнини.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ