Ето защо лекарите носят бели престилки. Никога не бихте предположили!

Ето защо лекарите носят бели престилки. Никога не бихте предположили!
Ето защо лекарите носят бели престилки. Никога не бихте предположили!

Лекарите се опитват да спасят живота на другите и често жертват свободното си време. Тяхното присъствие успокоява и започвате да се чувствате в безопасност. Те са добри психолози, които разбират проблема ви, и се опитват да ви помогнат да се справите с него. Всичко това се отнася за хората в бели престилки.

75% от медицинския персонал в света носи бели дрехи. Чудели ли сте се защо точно “престилки” и защо “бели”? Днес, ние ще се опитваме да разберем!

До втората половина на XIX век лекарите не са имали някакви специални униформи. Само когато влизали в сериозни операции, слагали престилка и ръкавици. В древни времена лекарите определено не са се разпознавали по дрехите. Тогава те били истински герои на своето време и всички ги знаели по лице.

За първи път за необходимостта да се носят бели дрехи споменава английският лекар Джоузеф Листър. Той имал цяла теория за антисептичните свойства на дрехата. В началото на миналия век, по време на испанската грипна епидемия, теорията била потвърдена. След това носенето на бели престилки започнало да се прилага като практика навсякъде.

Друг интересен факт за белите престилки е, че в миналия век те доказвали професионализма на хирурзите. Колкото по-малко кръвта замърсявала униформата по време на операцията, толкова по-добре. Така лекарят се считал за експерт.

Реклама
loading...

Неотдавна в Англия бе подновен дебатът за това дали е необходимо да се носят бели дрехи. Навремето носенето на престилки било отхвърлено, но се оказало, че хората започнали да гледат  лекарите без защитно облекло с по-малко доверие, а понякога дори изпадали в шок.

Остава да определим защо цвета на престилката е бял, а не тъмно синьо, жълто, лилаво или сиво, кафяво, червено? Има една наука за цветовете, която се нарича колориметрия. С нейна помощ можем да получим правдоподобен отговор на този въпрос.

Вижте още: Ето как изглежда един апартамент, типичен за Япония!

Според колориметрията белият цвят настройва човека към откритост, отдаденост, яснота и мисли за завършеност. Така, че той има положителен ефект върху пациентите. Освен това, хората в бели престилки вдъхват на пациентите много повече увереност.

Също така според статистическите данни, учените са доказали, че бялата престилка подобрява концентрацията. Носенето на униформа кара лекарите да грешат много по-малко. Така че, този цвят помага за спасяването на човешки живот!

Ако този материал е интересен за вас, не забравяйте да го споделите със своите приятели и познати в социалните мрежи!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ