Канелата – какво трябва да знаете за нея когато я купувате

Канелата - какво трябва да знаете за нея когато я купувате
Канелата - какво трябва да знаете за нея когато я купувате

Канелата е ароматна подправка, която се добива от ликото на лаврово дърво. То се суши и навива на руло за да се получат канелени пръчици.

Не всеки вид канела е еднакво полезна. Научавайки това, вие никога няма да си купите тази подправка под формата на прах!

Не мога да си представя своята кухня, без канелата: Аз съм дългогодишен почитател на тази ароматна подправка. Чай, кафе, кисело мляко с канела, сладкиши, плодови салати и дори горещи сосове за месо – използвам я постоянно!

За да има максимални ползи за организма от канелата и да подобри вкуса на храната, тя трябва да отговаря на няколко условия. Използвайте за своите кулинарни шедьоври прясна подправка: колкото по-дълго тя се съхранява, толкова по-малко са полезните вещества, съхранени в състава й.

Освен това, много по-добре е да се купуват канелени пръчици и да си приготвяте от тях прах сами, с помощта на блендер или кафемелачка. Работата е в това, че има различни видове канела! Човек никога не знае какво купува, избирайки да вземе канела на прах в пакетче.

Реклама
loading...

Цейлонската канела е по-светла, има много силен, сладко пикантен аромат и вкус. Индонезийската канела, която често наричат “фалшива” – има по-притъпен, тъмно червен отенък и не притежава толкова силен аромат. Купувайки канела на пръчки, трябва да имате предвид това, че Цейлонската канела е много по-полезна.

Проверка на автентичността на канелата може да направите като капнете няколко капки йод на щипка от подправката. Цейлонската канела ще се оцвети само леко, докато индонезийската ще стане ярко синя, тъй като в нея се съдържа много нишесте.

Свойства на канелата

1. Щипка канела съдържа дневната норма манган, желязо и калций. Тези полезни вещества отлично се усвояват от организма.

2. Канелата е естествен антикоагулант, тя предотвратява образуването на кръвни съсиреци и подобрява кръвния поток. Препоръчва се на всички, които имат предразположеност към разширени вени.

Канелата - какво трябва да знаете за нея когато я купувате

3. Антибактериалните свойства на канелата помагат да се справите с различни инфекции. Веществата, влизащи в състава й, убиват бактериите и гъбичките.

4. Канелата е мощен антиоксидант и е способна при редовна употреба да предотврати заболявания на сърдечно-съдовата система, диабет и рак.

Вижте ощеИзпълнете дома си с приятен аромат, като използвате този трик!

5. Канелата понижава кръвната захар и холестерола в кръвта, като се грижи за здравето на мозъка, кръвоносните съдове и вътрешните органи.

6. Канелата ускорява метаболизма и е ефективно средство за намаляване на теглото. Достатъчно е да се пие на празен стомах топла вода с щипка канела и всички процеси в организма ще се ускорят под въздействието на този природен стимулатор!

Ябълка, нарязана на парчета с натрошени орехи и канела на прах – е една от любимите ми закуски, която бих искала да препоръчам на всички! Заменяйки обичайните сандвичи със здравословна храна, вие ще направите много голяма
услуга на тялото си.

Също така, много е полезно понякога да се пие чай с мляко и канела или топло мляко с канела и мед: тези напитки не само нормализират състоянието на всички органи, но освен това подобряват имунитета и успокояват нервната система!

Покажете на вашите близки тази статия, погрижете се за тяхното добро самочувствие!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ