Червеното цвекло е най-полезния зеленчук в света! Разберете защо!

44516
Червеното цвекло е най-полезния зеленчук в света! Разберете защо!
Червеното цвекло е най-полезния зеленчук в света! Разберете защо!

Червеното цвекло съдържа мощни хранителни вещества, които могат значително да подобрят здравето ви на много нива.

Ето някои предимства на цвеклото:

Понижава кръвното налягане.

Сокът от цвекло може да понижи кръвното налягане в продължение на няколко часа. Проучване показва, че консумацията на 1 чаша сок от този зеленчук може да доведе до по-ниско кръвно налягане средно с 4-5 пункта. Цвеклото е полезно поради природните нитрати, които се съдържат в него и които се превръщат в азотен оксид в организма, което, от своя страна, помага да се отпуснете, разширява кръвоносните съдове, намалява кръвното налягане, подобрява притока на кръв.

Повишава издръжливостта.

Реклама
loading...

Сокът на цвеклото също дава нужната енергия за тренировка.

Бори възпалението.

Цвеклото е отличен източник на бетаин, хранително вещество, което има способността да защитава клетките, ензимите и белтъците от въздействието на околната среда. Така то се справя с възпалението, увеличава производителността, подобрява работата на сърдечно-съдовата система,  защитава вътрешните органи и предотвратява редица хронични заболявания. Много изследвания са показали, че анти-възпалителните молекули, открити в цвеклото, могат да бъдат изключително полезни при сърдечно-съдови заболявания.

Има противоракови свойства.

Цвеклото съдържа мощни фитонутриенти, които са изключително полезни за лечение на рак. Според проучване цвекловият екстракт може да намали образуването на тумори в много животински видове. Също така е доказано, че същият този екстракт може да осигури множество предимства при лечението на рак на гърдата, на простатата и на панкреаса.

Богат е на ценни хранителни вещества и фибри.

Цвеклото е богато на витамин С, фибри и минерали като манган, който има благоприятно въздействие върху панкреаса, бъбреците, черния дроб и костите, както и калий, който е от съществено значение за здравите нерви и мускули. Цвеклото също е богато на витамин B и фолиева киселина, която може да намали риска от вродени дефекти.

Стимулира детоксикацията.

Цвеклото съдържа пигменти, които могат да подпомогнат процеса на детоксикация на организма (процес, когато разбива токсините и ги свързва с други молекули, така че те могат да се изхвърлят от организма). Цвеклото също така има способността да очиства черния дроб и кръвта.

Вижте още: Какво става, ако задържите памук, напоен в спирт, на корема си?

Други предимства:

  • Цвеклото е изключително полезно за вашето зрение;
  • Той е отличен източник на магнезий, мед, калий, магнезий, желязо и калций;
  • Има мощни противоракови свойства и може да осигури невероятни ползи за хората, които страдат от рак. Можете да го използвате под формата на салата или сок.

Ако не ви допада специфичния му вкус, можете да му добавите една ябълка или друг плод или зеленчук. Можете също така да го комбинирате с моркови, за да получите най-добри резултати, ако искате да подобрите зрението си.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ