Според закона на кучетата: как да не станете жертва на четириногите?

2637
Според закона на кучетата как да не станете жертва на четириногите
Според закона на кучетата как да не станете жертва на четириногите

Инструкторът по дресировка на кучета и съдия Сергей Салтяков разказва дали можете да се спасите от кучетата в тяхно присъствие, както и дали тези животни имат слаби места.

Нападение за комфорт

“Кучето е социално животно, така винаги ще търси максимален комфорт. Ако то си помисли, че човекът може да наруши комфорта или да нахлуе в личното му пространство, то ще започне да действа – казва Сергей Салтяков. – Кучето  почти никога не хапе. За начало, то ще ви покаже, че сте нарушител или че не му се нравите – само тогава може да атакува. ”

Какво да не правите?

Реклама
loading...

1) Да се взирате в очите му и да му викате. Животните виждат в очите ви предизвикателство. Когато погледнете към кучето, то пристъпва към агресия и започва по свой собствен начин да ви отговоря, като атакува.

2) Да махате с ръце. Кучетата са наясно, че техният потенциален противник е объркан и в този момент е възможно да атакуват.

3) Да бягате. Кучето включва инстинкта си за плячка, когато започнете да тичате, и дори да не е мислило да ви атакува, в 90% от случаите, ще го направи.

4) Ако използвате лютив спрей или газ. Тези средства не работят върху него, а само предизвикват агресия.

“Ако преди не сте имали куче, вие трябва да разберете, че то има силно развит инстинкт за самосъхранение, никога не би нападнало човек в лице, а винаги напада в гръб – продължава Сергей. – Служебните кучета обаче не се страхуват и за тях няма значение от коя страна ще атакуват.”

Как да се предпазите от нападение на кучета?

1) Въртете се около себе си. Преди кучетата да атакуват обикновено започват да обикалят жертвата си в кръг. Така изчакват момента, в който спокойно да атакуват. В този случай, ще трябва да се опитате все пак да се изправите лице в лице с кучето. Ако то започне да се върти около вас, направете същото, без да го изпускате. Опитайте се обаче да не го гледате право в очите.

2) Опънете ръката си и тръгнете към кучето. Дайте вид, че искате да го хванете и бавно се движете към животното. Слабото куче вероятно ще си отиде, силното ще разбере, че сте достоен противник, и следователно ще се замисли, преди да атакува.

3) Огледайте се за “камък”. Ако нямате камък, просто се преструвайте, че го взимате от земята. Кучето е наясно, че вие се навеждате за оръжие и, следователно, ако не си отиде веднага, най-малко ще увеличи разстоянието си от вас.

4) Чувствайте се свободни да хвърляте камъни по него. Опитайте се да стигнете до кучето, най-добре – до главата. Ако хвърлите камък, но съжалявате кучето, това само ще го направи по-ядосано.

5) Когато глутница кучета ви обгърне като стена. Основното нещо, което трябва да правите, е да внимавате да не ви нападнат отзад. Докато те виждат, че сте в контрол, няма да атакуват.

6) Изпънете напред чанта, чадър или друг предмет. Те могат да приемат чантата за оръжие, след което понякога възприемат жертвата си за безопасна и я оставят. Основното нещо е да не размахвате предметите.

7) Определете лидера в глутницата. Това обикновено е най-агресивното и голямо куче. В случай на нападение, се опитайте да го наръгате. Виждайки, че техният лидер е победен, останалите членове на глутницата ще се оттеглят. Опитайте се да изплашите с камъни именно него.

8) В максимална близост до кучето се опитайте да го ударите в зоната на носа, ребрата и слабините. Това са най-уязвимите места на кучетата. Ако почувстват болка, може да се оттеглят.

9) Използвайте ултразвук против кучета. Той е особено полезен за хората, живеещи в близост до гаражи и индустриални зони. Хората не чуват ултразвука, а кучето веднага ще се опита да избяга от него, доколкото е възможно.

10) Не се колебайте да извикате за помощ. При приближаване на още хора към кучето, то е възможно да се оттегли.

Вижте още: Как да се отървете от лошата енергия? 5 практични съвета!

Как да се справите със страха?

“Като правило хората стават жертва на кучетата, ако губят способността си да мислят трезво при вида на тези животни. На преден план, те се страхуват. От уплахата при вида на куче, лесно може да се отървете. Например, посетете Център за обучение и дресировка на кучета. Обяснете ситуацията си и поискайте от треньора да ви постави на място сред кучета, но под негово ръководство. Нека кучетата се движат около вас и да ви помиришат. Уверявам ви, ако повторите процедурата  два или три пъти почти няма да се страхувате от кучета.”- казва Салтяков.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ