7 подправки, които може да отгледате вътре в дома ви дори през зимата

7 подправки, които може да отгледате вътре в дома ви дори през зимата
7 подправки, които може да отгледате вътре в дома ви дори през зимата

Подправки през зимния сезон може да отглеждате дори в къщи. Така ще придадете на домашните си гозби свежестта на прясно откъснати подправки.

Зимата е времето през годината, когато всички сме превъзбудени покрай Коледа, прекарваме повече време със семейството си, правейки снежни човеци навън, зимни почивки и много запомнящи се моменти, които ни сплотяват.

Може би това ви изглежда като магия, но аз не мисля, че хората влюбени в градинарството ще споделят това мнение. Като се има предвид, че през зимата всички растения в двора ви са мъртви или увяхнали и ви се струва, че зимата ще продължи цяла вечност, аз просто мисля, че няма да дочакам да видя градината си жива и цъфтяща отново.

Лошата новина е, че зимата няма да си отиде през нощта, но добрата новина обаче е, че все още можете да се насладите на вашите градинарски умения чрез засаждане на някои подправки, които ще виреят отлично в дома ви.

7 подправки, които ще израстнат вътре в дома ви дори през зимата

Реклама
loading...

Ето списък от 7 подправки, които ще растат перфектно в дома ви през зимата:

1. Босилек

Топлината във вашия дом, както и светлината от прозореца ви ще създадат добра атмосфера за босилека. Ще разполагате с пресен босилек през цялата зима и усилията, необходими за подготовката и засаждането са нищо в сравнение с резултата, който ще получите на края. Купете малко семена от босилек и ги посейте в саксия. Поставете саксията непосредствено до прозореца във вашата кухня, така че босилека да може да се наслади на слънчевите лъчи през зимните дни.

2. Див лук

Дивият лук е много лесен за отглеждане и успешно оцелява в студените и дълги зими. Пресадете снопчетата див лук в саксия и я поставете на хладно място в дома си, докато листата се съживят и стане готов за поставяне в непосредствена близост до гърнето на босилека.

3. Риган

Кой не иска да използва собственоръчно отгледан риган за подправка на домашно приготвените си пици? Е, изглежда, че това никак не е трудно да се направи, тъй като риганът лесно може да се отглежда вътре в дома ви и да бъдем по-точни, ще бъде чудесно, ако можете да му намерите специално място в непосредствена близост до вашия прозорец. Можете да намерите израстнал навън на открито риган, да го посадите в саксия и да я поставите в непосредствена близост до други билки.

4. Розмарин

Вие ще харесате розмарина, не само заради това, че изглежда красиво, но също и затова че притежава примамлив аромат, който ще превърне вашата кухня в дома ви в една свежа и ароматизирана площ. Освен това, той е подправка, която изисква много светлина, така че до прозореца ще бъде идеалното място за него. Корен розмарин поставете в чиста смес в саксия. Благодарение на тази подправка, вашият дом ще мирише прекрасно.

5. Мащерка

Не се притеснявайте, ако сте свикнали да използвате мащерката, която расте навън и не знаете какво да правите с нея, след като настъпи зимата заедно с по-ниските температури. Можете просто да посадите в саксия свежо коренче, взето отвън, тъй като мащерката е кореноплодно растение. Мащерката ще расте перфектно в дома ви и тъй като тя е слънцелюбиво растение и можете да я добавите към вашата колекция на кухненския си прозорец.

6. Магданоз

В момента, когато чуете думата магданоз, най-вероятно си представяте една купа, пълна със салата и подправена с пресен магданоз. Страхотно! Но през зимата е трудно да се намери свеж, здрав магданоз. Но това не означава, че трябва да се откажем от него, напротив, можете да отглеждате магданоз в собствената си кухня и да имате от тази свежа зелена подправка по всяко време на годината. Можете да посеете магданоз от семена или да засадите туфа изкопана от вашата градина. Той ще вирее най-добре, ако го поставите в непосредствена близост до другите подправки на прозореца.

7. Дафиново дърво

Ако осигурите на това растение малко пространство, то ще расте перфектно на проветриво място. Освен това, за разлика от другите подправки, дафиновото дърво не се нуждае от специална светлина или слънчево място в къщата. Можете да оставите саксията на тезгяха или на бюрото си, стига там да има добра циркулация на въздух.

Декорация на саксиите

За да направите дома си още по-приятен и привлекателен, можете да украсите саксиите като ги напръскате с боя и след като тя изсъхне, с помощта на креда, или тебешир, да напишете името на всяка подправка, която сте засадили досега. По този начин, вие ще знаете какво е засадено във всяка саксия, а и ще можете отново да надпишете саксията, ако решите, че искате да посадите някоя друга подправка в нея.

Стартиране на процеса на засаждане

Уверете се, че сте събрали цялата необходима информация за подправката, която искате да засадите. Проверете дали в местния градински център ги има всички необходими подправки или техните семена, така че да можете да ги закупите веднага. Ако не, винаги можете да ги поръчате онлайн от магазините за семена.

Вижте ощеКактусите и как да ги накараме да цъфтят – 8 прости правила

Подготовка на процеса на засаждане

Тъй като вашите саксии вече са украсени и готови да бъдат използвани, можете да започнете, като ги запълните с почва. Най-добре е да закупите почва от вашия градинарски център, ако наблизо има такъв, вместо да използвате почва от задния си
двор. Напълнете до ниво около 2 см чакъл на дъното на всяка саксия и след това допълнете с почва.

Направете дупка, така че да може да се направи място за корените на растението. Покрийте корените на растението с почвата и я притиснете около него, а ако започнете от нулата със семена, първо поставете в саксията почва и след това притиснете семената в почвата. Навлажнете малко почвата и процесът на отглеждане ще може да стартира.

Бъдете внимателни за следните неща:

. Не поливайте твърде често вашите подправки, защото прекаляването с влагата може да е толкова вредно, колкото оставянето на вашите растения сухи. Проверявайте растението от време на време, за да се уверите дали не правите нещата погрешно.

. Обгрижвайте вашите растения добре. Така че, ако забележите суха почва и пожълтели сухи листа, отстранете ги веднага и полейте растението както трябва.

. Съберете цялата необходима информация за отглеждането на всяко растение, което ще расте вътре в дома ви. Вашият местен доставчик ще ви информира за всичко, което трябва да знаете.

. Не слагайте всички растения в една саксия, независимо от размера й, тъй като всяко растение се нуждае от свое специално място.

След като приключите с всички стъпки е време, да подготвите своите саксии, растения и семена и да се насладите на зимата, без да се притеснявате за наличието на свежи подправки и билки през целия този период.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ