Посадете киви в дома си! Всички около вас ще бъдат изненадани!

Посадете киви в дома си! Всички около вас ще бъдат изненадани!
Посадете киви в дома си! Всички около вас ще бъдат изненадани!

Защо да не отглеждате киви в дома си? Вижте нашите съвети и изненадайте гостите си!

Круши, ябълки, сливи, малини – всички те са много хубави. Но вие можете да засадите още по-екзотични растения! Ясно е, че няма да ги откриете на открито, а на балкона или в зимната градина. Да, в саксия на перваза на прозореца може да се радвате на портокал, мандарини, ананас или киви – толкова е страхотно!

Кивито е пълзяща лиана. То може да се катери по балкона ви около специалните стелажи. Красиво и практично – плодовете на растението мигат да бъдат отглеждани в домашни условия, така че ще можете да им се радвате и да почерпите гостите си.

Как да получите семена от киви?

Можете да намерите семената в магазините или да си ги съберете от самите плодове. Това се прави много просто:

Узрелите плодове нарежете на половина. Вземете едно киви и издърпайте около 20 дребни семена от плода. Поставете ги в тензух и ги измийте под течаща вода. Повторете процедурата няколко пъти, докато по семената не премахнете и най-малкото количество пулпа. В противен случай семената ще загният в почвата.

Измитите семена ги оставете да изсъхнат за няколко часа. Можете да ги поставите върху чиста хартия на сухо безветрено място (не в близост до отворен прозорец, не на открито, не в хладилника).

Защо се препоръчва да вземете 20 броя семена, а не две или три? Тъй като растението е двудомно, еднополово.

Има мъжки и женски растения киви. Така че, за да получите плод, трябва да имате налице и женски, и мъжки. Определянето на растението дали е мъжко или женско, става само след като цъфне. Следователно, трябва да посадите няколко зародиша, така че да не страда от недостиг.

Покълване на семената киви

Този процес продължава цяла седмица. Предвид факта, че кивито расте естествено в район, където летата са дълги и топли, експериментът трябва да започне в началото на пролетта, в средата на март.

Навлажнете памучни тампони с гореща вода и ги сложете в чиния. На повърхността поставете семената. Не трябва да има вода в чинийката.

Чинийка със семена поставете в найлонова торбичка и я завържете. Ще се получи миниатюрна оранжерия. Поставете на слънце.

През нощта махнете найлона, а на сутринта отново го сложете, като навлажните памучния тампон с топла вода и скриете семената под него. Ще започнат да се появяват малки бели кълнове.

Подготовка на почвата, засаждане на семената

Съставът на почвата за кивито е прост: хумус, пясък и торф се смесват в равни пропорции и се полага в саксии. Можете да използвате готови почвени смеси, подходящи за зеленчукови култури, добавяйки им пясък в тях. Също така е добре в саксиите на дъното да поставите глина или фин чакъл.

Не използвайте строителен пясък – той уплътнява почвата, което го прави неподходящ за растежа на растенията.

В готовата почва разпределете семената. Отгоре сложете тънък слой от суха земя. Полейте почвата много внимателно с помощта на спрей, за да не отмиете горния почвен слой. Тази процедура правете ежедневно.

Важно е да се уверите, че почвата не изсъхва! Влажността за кивито може би е най-важният фактор, който позволява то да расте и да дава плодове.

За предпазване на почвата от изсушаване можете да използвате нарязани пластмасови бутилки за покриване на разсада.

Кивито расте през лятото и на открита земя. Но с настъпването на студеното време растенията се нуждаят от топлина и допълнително осветление. Поради това, през есента и зимата трябва да си организирате “зимна градина” с нагреватели и флуоресцентни лампи.

Основните изисквания за добър растеж на кивито

Ежедневно поливайте растенията с пръскачка – това е важно условие за тази култура. След като я имплантирате, засечете колко впръсквания гарантират равномерно овлажняване на почвата и непрекъснато се придържайте към тази цифра.

Саксиите с растенията трябва да са разположени в южната част на дома ви, защото те се нуждаят от много светлина. Препоръчително е да използвате флуоресцентна лампа за кивито – културата се нуждае от светлина през деня. Осветлението трябва да бъде хоризонтално, а не да пада от горе.

Вижте още: Прекрасна декорация за вашата градина! Невероятна идея!

Веднъж годишно е необходимо да подхранвате растението с био хумус или компост. Направената хранителна смес трябва да се сложи в улейчетата, които се формират около зародиша. Докато кивито расте, трябва да обърнете внимание и на кореновата му система.

Саксиен метод на отглеждане на киви

Веднъж седмично през лятото подхранвайте почвата с комплексни минерални торове.

В горната част периодично захващайте лианата, за да стимулирате растежа на страничните издънки.

За да може цветовете да образуват плодове, трябва да е на лице опрашване. На закрито има насекоми, които изпълняват тази работа. Следователно, собственикът на зимната градина трябва да се грижи и за това.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ