Съхранете дрехите си при пране! Много полезни съвети!

2210
Съхранете дрехите си при пране! Много полезни съвети!
Съхранете дрехите си при пране! Много полезни съвети!

За да съхраните дрехите си, вие първо трябва да ги изперете правилно. Днес, ще поговорим за най-честите грешки, които могат да ни струват любимите неща.

Основни грешки при пране на дрехите:

1) Неправилно сортиране.

В допълнение към цвета, вие все пак трябва да обърнете внимание на вида плат: ватираните дрехи се перат по отделно, кърпите никога не се перат заедно с изкуствена материя.

2) Неправилно отстраняване на петна.

Реклама
loading...

Не се изненадвайте, ако се появи дупка, след яростно третиране на петната. Отнесете се към петната внимателно. Най-добре е да не търкате петното, а да го накиснете заедно с парче бял плат.

3) Твърде много прах за пране.

Ако превишите количеството прах за пране, ще се образува и твърде много пяна, която може да задържи мръсотията на места като яката, например. Поради това, там ще се натрупат бактерии, което е в противоречие със самата идея за пране.

4) Ципове и закопчалки.

Необходимо е да затваряте циповете преди пране, тъй като могат да повредят другите дрехи.

5) Копчета.

Колкото до копчетата, е по-добре да ги разкопчаете. В противен случай, те могат да изпаднат и конецът бързо да стане негоден.

6) Твърде много белина.

Белината прави плата по-нетраен, така че се опитайте първо да пробвате със средството, познато от стари времена: голям съд и няколко капки лимонов сок.

7) Пране на бански костюми.

Банските, както и всякакви други дрехи от еластан и ликра, е строго забранено да се мият в пералната машина – само хладка вода и ръчно пране.

8) Даването на “почивка” на пералната машина.

Някои домакини дават на пералната си машина “почивка”, като погрешно си мислят, че след няколко цикъла подред тя може да се развали. Въпреки това по-умните перат всичко едно след друго: този подход позволява да се възползвате от преразпределението на топлина от предишния цикъл и да намалите потреблението на енергия.

9) Един цикъл за възглавници и одеяла.

Ако миете пухени възглавници и одеяла в машината, ги изперете два пъти, тъй като пяната задържа мръсотия, която след първия цикъл може да остане вътре в тях.

10) Безпорядък.

Най-трудната част след пране е да намерите чифт еднакви чорапи. Опитайте се поне веднъж да следвате правилото: първо чорапите, а след това всичко останало, и този резултат ще ви хареса.

11) Омекотител за кърпи.

Омекотителят намалява поглъщаемостта на плата, така че при пране на кърпи е по-добре да не се използвате омекотител.

12) Препълнена пералня.

Не е нужно да задръствате барабана: голямото количество дрехи водят до разваляне на машината.

13) Неправилно пране на якета и палта.

За да не се слепне пуха, поставете три топки за тенис в барабана. Те няма да позволят на пуха да се слепи и ще неутрализират пяната.

14) Използването на скъпи препарати.

Голяма част от скъпите препарати, имат своя по-евтина аналогия: солта връща яркостта на дрехите, а тебеширът помага да се отървете от мазните петна. Сапунът избелва и премахва петната. Лимоновият сок може да добави аромат и мекота на прането.

Вижте още: Пастата за зъби може да направи толкова много полезни неща!

15) Неправилни грижи.

Тъй като по пералната машина се натрупват остатъци от почистващи препарати, тя трябва да се мие много често. Не затваряйте капака след пране, за да може да изсъхне и да се проветри. Няколко пъти в годината пуснете за един цикъл пералнята с гореща вода, смесена с бял оцет. Тя ще бъде като нова!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ