Инсултът и 11 предупредителни знаци, че може да го получите

Инсултът и 11 предупредителни знаци, че може да го получите
Инсултът и 11 предупредителни знаци, че може да го получите

Ако си мислите, че инсултът засяга само възрастните хора, вие не сте прави. Хората от всякаква възраст могат да пострадат от инсулт. Поради това е важно да знаете какви са ранните симптоми и да потърсите медицинска помощ.

Това са 11-те ранни признаци за инсулт:

Номер 1: замъглено виждане/слепота – при настъпване на инсулта може да ви бъде отслабено зрението на едното или на двете ви очи. Около 44% от хората, които са пострадали от инсулт,  имат този симптом.

Номер 2: внезапно главоболие/световъртеж – световъртежът винаги се случва при жени на възраст под 45 години. Това е знак, че трябва да се консултирате с вашия лекар възможно най-скоро.

Номер 3: Проблем с говоренето и разбирането на речта – може да се почувствате сякаш сте в делириум или да загубите способността си да говорите, което често води до объркване.

Номер 4: Загуба на равновесие/трудности при ходене – внезапното чувство на слабост и отпуснатост на горните и долните крайници може да бъде възможен знак за инсулт. Това може да доведе до парализа или колапс.

Номер 5: Парализата е обща характеристика за инсулт и, разбира се, изисква медицинска помощ. Ето един добър тест за този симптом: отворете широко ръцете си, обърнете дланите си нагоре и ги задръжте в тази позиция в продължение на 10 секунди. Ако едната ви ръка умалява, това означава, че мускулите ви са твърде слаби.

Номер 6: Болка от едната страна на лицето – инсултът обикновено не е придружен с болка, но ако почувствате внезапна болка в крайниците или от едната страна на лицето си, вие може да имате инсулт.

Номер 7: Главоболие и мигрена – Те също са често срещан симптом при инсулт. Проучванията показват, че 588 доброволци, които са имали силно главоболие преди инсулта са предимно млади хора с мигрена.

Номер 8: Парализа на лицевия нерв – Това е един от най-честите симптоми на инсулт и като правило, едната страна на лицето се парализира.

Номер 9: Умора – Проучванията показват, че жените често изпитват симптоми като умора, объркване и дезориентация, за разлика от мъжете. Всичко това са ясни признаци на инсулт.

Вижте още: Рецепта за мощна напитка, която прочиства червата

Номер 10: Хълцане – по-често се среща при жените. Инсултът поразява дихателния център в мозъка, в резултат, се появява продължително хълцане.

Номер 11: Затруднено дишане – По време на разходка, можете да изпитате внезапно затруднено дишане. Аритмията е в резултат на липсата на кислород.

Инсултът може да бъде предотвратен, но имайте предвид, че трябва да водите здравословен начин на живот, да бъдете по-активни и да се забавлявате. Намалете консумацията на алкохол и цигари и следете теглото си.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ