Мушкатото ви ще има буен цъфтеж, ако знаете кога и как да го подрязвате!

Мушкатото ви ще има буен цъфтеж, ако знаете кога и как да го подрязвате!
Мушкатото ви ще има буен цъфтеж, ако знаете кога и как да го подрязвате!

Едно от най-популярните стайни растения е мушкатото. Сега имате възможност да си купите в магазините за цветя различни негови видове. То впечатлява със своите размери и цвят, така че никой човек не може да остане равнодушен към това растение.

В допълнение към необичайната си красота и цвят, мушкатото изисква некапризни грижи, рядко боледува и, най-хубавото от всичко, лесно търпи лоши условия. Но, за да се му осигурите пищен цъфтеж, трябва да знаете някои правила.

Кога да подрязвате мушкатото?

За да знаете кога да го подрежете, е необходимо да определите какъв тип е – едногодишно или многогодишно. Едногодишното растение трябва да се реже само за да му се придаде желаната форма, а многогодишното – два пъти годишно – на пролет и есен. Това ще гарантира не само премахване на увехналите части от мушкатото, но също така ще допринесе за появата на огромен брой големи съцветия и ще удължи продължителността на техния цъфтеж.

Имайте предвид, че в зависимост от типа растение, то може да расте на ширина или на дължина (с високо стъбло). Вие няма как да промените кардинално формата на короната при подрязване. То дори може да доведе до смърт на растението.

Основната цел на резитбата е изтъняване на короната. Това води до по-добро проветряване, възможност да попада повече влага и светлина. Необходимо е да премахнете всички клончета, насочени навътре в короната, давайки свобода на растението да расте.

Ножът или ножицата задължително трябва да бъдат обработени с вряла вода, спирт или специален антибактериален препарат. Срязвайте стъблата само под плосък ъгъл, а отрязаното място непременно намажете с въглен или поръсете с канела на прах. За да възобновите мушкатото след всички манипулации, му дайте дължимото подхранване. То обича азотен тор.

Есенно подрязване

След изсъхване на последните съцветия преди зимата, растението трябва да се подготви за предстоящия сън. През есента мушкатото изсъхва малко, след което получава жълти и сухи листа. Всички увехнали цветове и стари стъбла също трябва да бъдат отстранени. Резитбата при всички случаи се извършва в периода от декември до средата на февруари, когато растението е особено слабо.

Ако цветето ви има излишно дълги стъбла, те трябва да бъдат отрязани в областта на първото разклонение. Но ако искате стъблото да има допълнителни  леторасти и непрекъснат растеж, то трябва да се отреже по-горе от разклонението. Не забравяйте за основното стъбло: трябва да се отстрани една трета от него. Опитните цветари препоръчват да се отстранят бързо развиващите се зародиши през зимата, когато растението спи и е по-слабо, а не в летния период, когато ще бъде напразно.

Пролетна резитба

Това трябва да стане в края на февруари или най-късно до средата на март. За правилното провеждане на операцията по отстраняване на стъблата, помислете за размера на растението. Не правете на големия разраснат храст радикална резитба, защото той може да няма достатъчно сили за озеленяване и формиране на съцветия и да не цъфне. Малките растения могат да бъдат намалени по-малко, за да образуват желаната форма на короната.

Имайте предвид, че след подрязването през пролетта мушкатото цъфти малко по-късно от обикновено, но резултатът ще ви хареса. Съцветията ще бъдат повече, а продължителността на цъфтежа по-голям.

Вижте още: Почистване на матрака у дома само в 3 лесни стъпки!

Ако искате да придадете на вашето мушкато форма, резитбата трябва да се извършва от всички страни на стъблата и младите филизи, така че всички усилия са насочени към засилване на основното стъбло. Тази процедура отнема време и първите съцветия се появяват поне след една година.

Не жалете два пъти в годината 15 минути от времето си, за да може да се насладите през цялото лято на буйния разцвет и прекрасен аромат на красивото ви мушкато!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ