Джинджифилът – подправка с невероятни лечебни свойства за тялото!

Джинджифилът - подправка с невероятни лечебни свойства за тялото!
Джинджифилът - подправка с невероятни лечебни свойства за тялото!

Джинджифилът е популярна съставка в индийската и азиатската кухня. Неговите лечебни свойства са били оценени и се използват от векове.

Джинджифилът предлага многобройни ползи за здравето, а именно – облекчава болката, подобрява работата на храносмилателната система, успокоява при гадене.

Коренът му е най-използваната част, тъй като притежава много полезни свойства и може да се използва както като изсушена подправка на прах, така и пресен като сок или масло.

Ето 8 причини за да консумирате джинджифил редовно:

Джинджифилът облекчава болката

Според проучване, проведено от Университета в Джорджия, ежедневната употреба на джинджифил намалява болките в мускулите с 25%. Освен това, този невероятен корен може да облекчи болката по време на менструалния цикъл.

Джинджифилът понижава нивото на холестерола

Друго проучване, което е проведено в продължение на 45 дни и в което са взели участие 85 пациенти с висок холестерол, показва, че 3 грама джинджифил на прах дневно значително намалява нивото на холестерола в кръвта. В допълнение, учените предполагат, че той може също така да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Джинджифилът облекчава при проблеми с храносмилането

Подправката джинджифил съдържа фенолни съединения, които снемат раздразненето в стомашно-чревния тракт. В допълнение, те предизвикват производството на жлъчни сокове и слюнка и по този начин може да помогнат за преминаването на храна и течности през стомашно-чревния тракт. Проучването, в което са били включени 24 здрави доброволци е показало, че консумацията на 1,2 грама джинджифил на прах преди хранене ускорява изпразването на стомаха, като по този начин намалява разстройството на стомаха с 50%.

Джинджифилът се бори с възпаленията

Остеоартритът е общ проблем, който причинява болки в ставите. Едно скорошно проучване, в което са участвали 247 пациенти с остеоартрит на коляното показва, че тези от тях, които ядат джинджифил се нуждаят по-малко от лекарства и болката им е намаляла значително.

Джинджифилът подобрява функцията на мозъка 

Стареенето при хората значително се ускорява от окслителния стрес и хроничното възпаление, което води до множество свързани с възрастта когнитивни разстройства, такива например като болестта на Алцхаймер.

Изследванията показват, че джинджифилът съдържа антиоксиданти и биологично активни съединения, които предотвратяват мощните възпалителни реакции, появяващи се в мозъка. Едно изследване, проведено върху 60 жени на средна възраст, показва, че екстрактът от джинджифил подобрява работната памет и времето за
реакция, а това означава, че той допринася за здравето на мозъка по различни начини.

Вижте ощеЯпонски метод за лечение с вода! Бори всички заболявания!

Джинджифилът облекчава при гадене

Консумацията на чай от джинджифил или суров джинджифил е ефективно средство срещу гадене, особено в случай на бременност, сутрешно гадене и по време на лечение на рак. Според данните от 12 проучвания, включващи 1278 бременни жени, 1,1-1,5 грама джинджифил на ден значително намаляват гаденето.

Джинджифилът намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Високите нива на кръвната захар са основният рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания. Едно скорошно проучване, което включва пациенти с диабет тип 2, показва, че 2 грама джинджифил на прах дневно, понижават нивото на кръвната захар и на риска от сърдечно-съдови заболявания, най-малко с 10%.

Джинджифилът притежава противоракови свойства

Джинджифилът съдържа вещество, наречено гингерол, което е било обект на множество изследвания като потенциална алтернатива на лечението на рак. Едно изследване показва, че 2 грама екстракт от джинджифил дневно намалява значително възпалителните процеси в дебелото черво.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ