7 причини, поради които кучетата ближат хората

15957
7 причини, поради които кучетата ближат хората
7 причини, поради които кучетата ближат хората

Доста често, когато се прибирате вкъщи, първият, който ви посреща е любимото ви куче: издава звуци и ви облизва, опитвайки се усилено да ви угоди. Питали ли сте се защо прави това? Защото не може да говори! Но в действителност, означава много повече. Ето седем причини, поради които кучетата ни ближат.

1. Демонстрация на привързаност

Кучетата са любвеобилни животни, показващи любовта си към нас по различни начини, най-вече чрез облизване. Когато кучетата ни ближат, мозъците им освобождават ендрофин, който ги успокоява. Обич – основната причина, поради която те ни ближат. Така че можем да го постави като причина №1.

2. Начин на комуникация

Реклама
loading...

Когато кучетата лаят и въртят опашки те общуват с нас. Опитват се да ни кажат, че искат нещо. Може би храна, вода или разходка. Във всеки случай, трябва да се научите как да интерпретирате какво означава тяхното поведение.

3. Търсят внимание

Кучетата обичат да бъдат обичани. Те жадуват за бъдат обгрижвани, както децата, и ще опитат много трикове, за да привлекат вниманието ви.

4. Показват подчинение

При всички животни, които живеят в стада, облизването е жест на смирение по отношение на доминиращите елементи. Това е начин да ви покажат, че вие сте шефът!

5. Проучване

Кучета използват своя нос и език, за да изучават предмети и хора. Ние опознаваме света чрез сетивата си, докато кучетата използват чувството си за вкус, за да разпознават нещата около тях.

6. Дегустация

Точно както ние идентифицираме кучета по миризма, те могат ясно да ни разпознаят по вкуса. Правят го чрез облизване на кожата, която произвежда сол от порите, когато се потим. Ако те харесат вкуса на кожата на домакина си, това се превръща в навик.

7. Силата на навика

Ако човекът насърчава кучето да го облизва, то разбира това и го повтаря. Ако обаче, човекът наказва кучето след близане, много скоро кучето разбира, че хората не го обичат и бързо спира.

Вижте още: Светена вода и как да я получим в домашни условия

Това са причините, поради които кучетата ни ближат. Ако ви харесва усещането, отблагодарете им се и покажете своята любов към домашните любимци. Но ако не ви харесва – игнорирайте и се отдалечете от кучето.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ