Рисунките на децата и какво е тяхното значение

Рисунките на децата и какво е тяхното значение
Рисунките на децата и какво е тяхното значение

Рисунките на малчуганите могат да ни разкрият много за тяхното развитие. Те съдържат и скрити послания за тяхното здравословно състояние.

Художникът винаги иска да каже нещо с картините си – да разкрие себе си или да опише някой, да предаде личните си мисли или преживявания. Когато рисува малко дете, то също иска да каже нещо в рисунките си и всяка “драсканица” има своето значение за малчугана.

Всеки родител на малък художник има в колекцията си семейни рисунки. По това как са нарисувани членовете на семейството, може да се каже много. Ако детето рисува себе си някъде по средата, с големи размери и с усмивка на лицето, то се чувства защитено и обичано от семейството си. А ако се е нарисувало дребно и настрани, отделно от останалите в семейството, то трябва да се замислите. Най-вероятно, родителите обръщат малко внимание на детето или то по някаква причина се чувства некомфортно и неуютно.

Рисунките на децата и какво е тяхното значение

Ако на рисунките са изобразени деца, а художникът е единствено дете в семейството, това показва желанието му да има по-малък брат или малка сестра, които да са му приятели в любимите игри.

Реклама
loading...

Майката почти винаги я рисуват в рокля, като така те показват, че това е жена. Бащата в рисунките често се изобразява в костюм, дори и ако той обикновено не носи такъв. Колкото по-близо са фигурите на бащата, майката и детето, толкова е по-добре, това означава, че то е уверено в щастието и хармонията на своите близки.

Безлика фигура на хартията – това е този човек, който кара детето да изпитва негативни емоции. Например, ако някой непознат е дошъл на гости, детето може да изпита към него неосъзнати негативи поради чувство на ревност към родителите си и да го изрисува без очи, нос и уста.

Интересен е и самият процес на рисуване, децата често са много общителни, когато са увлечени от нещо. Те могат да разкажат какво рисуват в момента и в какъв цвят ще го изобразят. Така можете да разберете за проблемите на детето, които то не може да сподели. Например, нарисуваното куче може да бъде изкоментирано: “О, зло, не, не”, от което се разбира, че детето е било изплашено от някое куче на улицата. Необходимо е обезателно да си поговорите с него за това, за да прогоните страха. Случва се и така, че детето иска да помоли за определена играчка, но му липсва речник или се стеснява, тогава то може да нарисува тази играчка.

Вижте ощеУникален масаж! Премахва напрежението и подобрява настроението!

Детското рисуване е важно не само за родителите, за да разберат детето си, но и за самото дете. Рисувайки, то развива творческо мислене, учи се да изразява фантазиите си, развива постоянство и концентрация на вниманието. Може да забележите как в началото рисуването отнема от 5 до 10 минути от играта, но с течение на времето, продължителността на тази дейност се увеличава и детето все по-добре успява да се съсредоточи върху едно нещо. Рисуването също е полезно за развитието на фини двигателни умения, петната постепенно ще започнат да се трансформират в по-смислени фигури. И разбира се, рисуването е голямо забавление за детето, особено ако има под ръка флумастери и моливи в най-различни цветове.

Грижете се за себе си и за близките си хора.

Желаем ви успех!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ