Меланома! Установявайки я, предотвратяваме рак на кожата

Меланома! Установявайки я, предотвратяваме рак на кожата
Меланома! Установявайки я, предотвратяваме рак на кожата

Меланома е най-агресивният и опасен тип рак на кожата. Той се характеризира с бърз растеж и ранно разпространение в други части на организма.

Според статистиката, на всеки 57 минути един човек на планетата умира от меланома. Погрижете се за себе си и се защитете. Изучете всички лунички и рождени белези по тялото си според 5-те основни признака за рак на кожата.

Всеки ден ние подлагаме кожата си на изпитания: изгаряния, хематоми, синини и мазоли. А тя ни сигнализира за опасностите.

 

Повечето хора имат върху тялото си лунички или бенки. Те носят определена опасност за човека, тъй като представляват едни от признаците на зараждащи се проблеми със здравето. Ако имате около 5 изгаряния по тялото си, шансовете за развитие на меланома нарастват два пъти.

Реклама
loading...

Нека да изучим 5-те признака за това как изглеждат злокачествените бенки:

1. Асиметрия

Нормалните бенки, които не са опасни, трябва да имат правилна симетрична форма. Опитайте се мислено да разделите бенките на половина, двете страни трябва да са едни и същи. Началният етап на заболяването е появата на повърхностна меланома. При нея бенките не са с правилна форма и приличат на петна от мастило. Ако по тялото си имате такива бенки, необходимо е да се консултирате с лекар веднага.

Меланома! Установявайки я, предотвратяваме рак на кожата

2. Граници на бенката

Нормалните бенки имат гладки контури, за разлика от проблемните образувания върху тялото. Бенките, които носят риск, не разполагат с точни граници, тяхната повърхност не е хомогенна, а е назъбена. Тези петна могат да бъдат злокачествени, така че когато ги откриете върху тялото си, задължително посетете лекар, така че той да извърши
обстойна проверка.

Меланома! Установявайки я, предотвратяваме рак на кожата

3. Отенък

Нормалната бенка обикновено има кафяв цвят или светъл тон като загар. Нейният цвят е равномерен и еднакъв. Но лошите белези имат петнисто оцветяване, където се съчетават различни цветове. Ето защо, такова петно трябва да ви изостри вниманието
и да ви накара да посетите медицинския център.

Меланома! Установявайки я, предотвратяваме рак на кожата

4. Размери

Нормалните бенки не са твърде големи. Средният размер е примерно около 6 мм в диаметър и може да се сравни с гумата на върха на молива. Ако по тялото си сте открили бенка с по-голям размер, трябва да се консултирате със специалист.

Меланома! Установявайки я, предотвратяваме рак на кожата

5. Различни промени

Ако с течение на времето бенката или петното променя цвета си, структурата или размера си, това трябва да ви накара да потърсите съвет от професионалист. Тъй като всички промени, свързани с бенката, носят със себе си заплаха от развитие на меланома.

Меланома! Установявайки я, предотвратяваме рак на кожата

Методи за защита и за предотвратяване от развитие на меланома

Как да се избегне развитието на това заболяване?

Старайте се да използвате слънцезащитен крем. При това го нанасяйте ежедневно. Опитайте се да намерите такъв крем, който има най-малко SPF 15, така че да се справя със защитата срещу UVA и UVB лъчите, които са изключително вредни за нашата кожа.

Вижте ощеЧервеното цвекло е най-полезния зеленчук в света! Разберете защо!

Не посещавайте солариум, тъй както той облъчва тялото точно с UVA и UVB лъчи. Освен това той може да причини болка в очите, преждевременно стареене, а също води до начален етап на рак на кожата.

Внимателно оглеждайте тялото си. Меланомът обикновено се появява на незащитени от слънчевите лъчи участъци върху тялото. Въпреки това, понякога първите признаци се появяват на скрити места, като петите, между пръстите и в интимната област.

Не пренебрегвайте посещенията при специалист. Веднъж годишно посещавайте дерматолог, така че той напълно да изучи кожата ви и да каже своето мнение. Да, това ще бъде малко по-скъпо, но здравето си заслужава, така че не правете икономии за сметка на своето бъдеще.

Задължително разглеждайте внимателно всичките си бенки, имайки предвид 5-те основни признака на меланома. Ако имате подозрение за някоя от тях, не се колебайте да отидете на медицински преглед. Не забравяйте, че е по-лесно да се предотврати заболяването или то да се забележи в ранните етапи, тъй като по-късно то може да доведе до катастрофални последици.

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятелите си!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ