Куркумата е невероятна природна съставка за вашето здраве!

33881
Куркумата е невероятна природна съставка за вашето здраве!
Куркумата е невероятна природна съставка за вашето здраве!

Въпреки, че куркумата е била използвана в продължение на векове в Източната кулинарна традиция, тя едва наскоро започва да се приема от западния свят. Това, което прави тази подправка толкова популярна, е освен, че подобрява вкуса на много ястия, тя е много полезна за здравето, като например в борбата с възпалението, премахва токсините и забавя процеса на стареене. Невероятните лечебни свойства на куркумата са резултат от нейната активна съставка – куркумин, който се оказа изключително полезен за здравето.

Един от начините да включите тази подправка в диетата си, е да я добавите към любимите си рецепти. Можете да я смесите с топла вода и да я пиете всяка сутрин на гладно. По-долу са изброени 10 причини, поради които трябва да започнете още днес да пиете топла вода с куркума.

1) Бори възпалението.

Хроничното възпаление в организма, което продължава дълго време, се свързва с редица сериозни здравословни проблеми, включително артрит, нарушено храносмилане, и дори рак. От друга страна, е установено, че куркуминът е изключително ефективен за намаляване на този вид възпаление и произвежда по-добри резултати от анти-възпалителните лекарства.

2) Предпазва мозъка.

Реклама
loading...

Повишените нива на хормона на растежа, известен като BDNF, са били идентифицирани като една от причините за деменция и болестта на Алцхаймер. Въпреки това, куркуминът може ефективно да намали този хормон, като по този начин помага на мозъка да функционира правилно.

3) Бори рака.

Куркуминът е богат на мощни антиоксиданти, което го прави ефективно средство срещу рака.

4) Подобрява храносмилането.

Редовната консумация на куркума се оказва много полезна за подобряване на храносмилането и цялостната храносмилателна функция.

5) Предпазва сърцето.

Проучване, публикувано в Pharmaceutical Bulletin през 2011, показва, че куркумата предотвратява съсирването на кръвта и отстранява артериалните натрупвания. Друго проучване, проведено от изследователи от Университета на Нигатив по фармация и приложни науки за живота в Япония, показва, че куркуминът подобрява значително здравето на сърцето при плъховете след 3 седмици прием на куркумин в хранителния режим.

6) Намалява симптомите на артрит.

В едно проучване през 2012 е открито, че въпреки че куркуминът не е стероид, е мощен противовъзпалителен компонент (НСПВС), който е по-силен и по-подходящ от диклофенака, защото намалява болката и отока много бързо.

7) Ви кара да изглеждате и да се чувствате по-млади.

Поради факта, че куркуминът се бори със свободните радикали в организма, както и с хроничното възпаление, той подобрява жизнеността и ви помага да сте в добро здраве.

8) Лекува диабет тип 2.

Според проучване, проведено през 2009 г., куркумата може да предотврати появата на диабет тип 2.

9) Защитава черния дроб.

Куркумата не само образува бариера за черния дроб в контрола от токсини, но също така възстановява чернодробните инфектирани клетки. В допълнение, тя значително подобрява функцията на жлъчния мехур.

Вижте още: Напитка от джинджифил, с която ще намалите болката и лошия холестерол!

10) Алкализира тялото.

Куркумата е алкална, което означава, че неутрализира киселата среда в организма, която е свързана с рака.

Вие искате да си направите вода с куркума? Ето как:

Приготвянето е много просто. Вземете около 1 чаена лъжичка куркума на прах, щипка черен пипер, за да подобрите усвояването й от тялото, и ги смесете в купа с топла вода. Разбъркайте, докато съставките се разтворят добре. Пийте, докато е още топла.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ