Как емоциите влияят на здравето ни? Разберете как!

1345
Как емоциите влияят на здравето ни? Разберете как!
Как емоциите влияят на здравето ни? Разберете как!

Оказва се, че емоциите определят здравето на организма ни! Прочетете повече в статията!

“Всички заболявания са от нервите.” Това твърдение е познато на всички хора, въпреки че повечето от нас не го приемат буквално. Въпреки това психосоматиката отдавна доказа, че нашите мисли и емоции влияят на тялото ни и могат да причинят различни болести!

Вероятно сте забелязали, че когато сте объркани, кръвта нахлува в бузите и се изчервявате. Когато сте нервни, дланите ви се потят и дори ви свива стомаха. Все повече и повече учени от целия свят доказват, че емоциите влияят на физическото ни състояние и понякога причиняват заболяване. Чрез освобождаването на потиснатите и скритите отрицателни емоции, ние можем да помогнем на тялото и ума. В тази статия ще разгледаме как емоциите влияят върху нашето тяло.

Влиянието на негативните емоции върху здравето ни:

Стрес – реакция на организма на всяка реална или въображаема заплаха. Учените – психолози от университета Карнеги, в Питсбърг са установили, че дори и неоснователни преживявания могат да имат значително въздействие върху нашия имунитет, нивата на кръвната захар, хормоналния баланс и много други физиологични показатели на организма.

Реклама
loading...

Изследванията на учените от щата Мичиган доказват, че негативните емоции като страх, гняв и тъга задействат в тялото ни естествената реакция  “бори се или бягай”, която е помагала на нашите предци в жизненоважни ситуации. Проблемът е, че днес, най-много стресови фактори са от психологически характер. Но като социално същество, съвременният човек трябва да задържа и потиска желанието си да използва агресия по отношение на своите дразнители. Това означава, че  не винаги може да се следва инстинкта  “да изпуснеш парата” и да се отървеш от негативните емоции. А те значително отслабват имунната система на организма.

Учените са установили връзка между началото или развитието на инфекциозните заболявания (като грип, настинки, херпес) и отрицателните емоции и стрес. С други думи, ако сте в лошо настроение, тъжни, ядосани или сте под стрес, по-вероятно е да развиете банална простуда или грип.

Влиянието на положителните емоции върху здравето ни:

Когато изпитвате радост, вълнение, надежда или смятате, че сте ценен, уважаван и обичан, тялото ви отделя ендорфини и окситоцин. За разлика от негативните емоции, които остават в тялото, положителните емоции могат да помогнат за намаляване на въздействието на негативните емоции върху нашия организъм.

В допълнение, положителните емоции повишават ефективността на нервната система, подобряват съня, стабилизират емоционалното състояние и имат положително влияние върху човека. На практика е доказано, че забавленията и радостните вълнения ускоряват оздравяването на пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Как да контролирате емоциите си?

Научете се да определяте кога изпитвате негативни емоции. Разбирането на собственото си състояние е ключът към решаването на проблемите. След като честно признаете пред себе си това, какви емоции вие изпитвате и сте в състояние да анализирате произхода им, опитайте се да погледнете на ситуацията отстрани. Способността да се надсмивате на себе си и да променяте точката си на виждате е отличен навик, който помага да избегнете много излишни емоции.

Вижте още: Почистете бъбреците си и филтрирайте кръвта с тези 4 напитки!

Освен това, е доказано, че да се справите със стреса помага физическата активност, любимото хоби, разходките сред природата и арт терапията (пренасяне на преживяванията върху хартия). Раздразнителността и нервността могат да се намалят, като се приемат естествени успокоителни средства: отвари от мента, дяволска уста, валериан.

И най-важното, не забравяйте, че никой проблем не струва колкото вашето здраве. Погрижете се за себе си и не се тревожете повече за нищо.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ