Котката често уврежда вашите вещи! Как да я отучите от това?

Котката често уврежда вашите вещи! Как да я отучите от това?
Котката често уврежда вашите вещи! Как да я отучите от това?

Котката безпощадно разнищва каквото й видят очите – дивани, килими, тапети. Навярно ви прекипява, но не бързайте да се саморазправяте с нея.

Това, което отличава котките от другите домашни животни е, че те не живеят у човека, а заедно с него. Те имат своя собствена територия и собствени интереси. На нейна територия котката се чувства пълноправен господар и счита за възможно да прави всичко, което си иска. В някои случаи, действията й могат да създадат неудобства за вас. Например, тя може да остри ноктите си на вашите мебели, да дръпне парче месо от масата или да ходи до тоалетна в саксията на прозореца.

Какво можем да направим, за да отучим котката да причинява вреди на вещите ни?

Не трябва в никакъв случай да я наказвате или още по-малко, да я биете. Подобни мерки или изобщо няма да бъдат разбрани от вашата котка и ще предизвикат нейното негативно отношение към вас или тя ще свърже наказанието с това, че във ваше присъствие не може да прави това, с което току-що се е занимавала.

Котката често уврежда вашите вещи! Как да я отучите от това?

Реклама
loading...

Например, ако се разкрещите на котката или я пляснете защото се опитва да открадне от масата парче месо, то тя следващият път просто няма да го направи пред очите ви. Но само да излезете от кухнята или просто да се обърнете за известно време, котката лесно ще се възползва от момента. И тогава тя няма да е загрижена за възможните последствия.

Какво да се прави в такива ситуации? Логично е да се възползвате от косвени въздействия. Например, ако котката обича да скача на масата, поставете поднос на ръба, така че, скачайки върху него, котката да се претърколи и да падне на пода. Ако котката е свикнала да се изхожда в саксията, поставете там няколко зърна нафталин.

Вижте ощеЛош сън – какво да направя за да не се сбъдне в действителност

За да я отучите да дъвче някои части от мебелите или жици, можете да използвате слаб разтвор на оцет. По магазините също се продават някои средства за тази цел. Също подходящо е да се пръска котката с вода от спрей-бутилка, но от известно разстояние.

За възпитанието на котките са много ефективни и някои превантивни мерки. Например, за да не скучае можете да й купите играчки, които тя да гони из апартамента. За острене на ноктите й може да поставите специална дъска. Домашната котка прави много пакости просто заради това, че няма какво друго да прави. Отделяйте време за вашия домашен любимец.

Общувайте повече с тях. Котките оценяват както вниманието към себе си, така и ненамесата в личния им живот. При подходящо отношение котката е много по-вероятно да съблюдава правилата на поведение и етикета.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ