Отгледайте си краставици във варел и украсете вашата градина!

Отгледайте си краставици във варел и украсете вашата градина!
Отгледайте си краставици във варел и украсете вашата градина!

Напролет напълнете един варел до горе с различни видове хранителни отпадъци, а също така с бурени и трева, налейте вода и го оставете за една седмица. Седмица по-късно се върнете отново: Уау! Варелът е пълен само наполовина!

Напълнете отново. След една седмица върху компоста, който се е получил от тревата, плевелите и хранителните отпадъци, изсипете 10-20 см пръст и в тази пръст посейте семената на краставиците,  около 8 до 10 броя за варел. Отгоре на варела направете дъга (арка) и покрийте с полиетилен, за да се задържи влагата и топлината.

Краставиците растат, а във варела продължава процеса на гниене. В резултат на това пръстта се сляга. До средата на юни, когато опасността от измръзване е преминала, пръстта във варела е 3/4, а краставиците са пораснали. Полиетиленът вече може да бъде отстранен.

По нататък стеблата на краставиците ще растат до някакъв момент вътре във варела, след което в по голямата си част те ще излязат извън него. Там ще пораснат и плодовете на краставиците.

Реклама
loading...

Вижте още: 10 хитрини в кухнята, които не ги знае дори вашата майка?

Желателно е всеки слой да се посипва със пръст или тор или с препарати тип ЕМ, като например  Байкал ем1, които значително ще ускорят процеса на ферментация. Краставиците ще бъдат по-здрави с такъв компост и ще дадат повече плодове.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ