Ютията може да се почисти идеално с тези леснодостъпни средства!

Ютията може да се почисти идеално с тези леснодостъпни средства!
Ютията може да се почисти идеално с тези леснодостъпни средства!

Ютията понякога “разтапя” дрехите и това се разбира по неприятната миризма. Но вие лесно можете да я почистите и тя да заблести като нова!

Как да почистите изгорялото от плочата на ютията?

Първо, изключете я. Използвайте пинсета или дървени пръчици за храна, за да отстраните стопените парчета от дрехи по металната плоча, след като тя се е охладила напълно. Имайте предвид, че след отстраняване на изгорелите части, можете да почистите ютията с помощта на следните методи.

1. Сол

Ако остават следи по ютията, дори и да сте премахнали цялата тъкан, сложете няколко супени лъжици сол върху мека кърпа. След това сложете кърпата върху дъската за гладене и включете ютията в позиция за памук. Когато уредът се нагрее, поставете я върху солта и я движете напред и назад, докато следите изчезнат. На края избършете гладещата повърхност с кърпа.

Реклама
loading...

2. Оцет

Ако тези изгорели петна са наистина ужасни, тогава ще ви се наложи да положите повече усилия, за да ги почистите. Вместо сол, вземете загрят бял оцет и натопете мека кърпа в него. След това внимателно избършете с кърпата, докато петната изчезнат. За да завършите процеса, трябва избършете ютията с влажна кърпа, предварително накисната в чиста вода.

Ако този метод не е ефективен за вашата ютия, тогава ще трябва да смесите няколко супени лъжици готварска сол или сода за хляб със загрят бял оцет. Разбърквайте сместа докато солта или содата се разтворят. Натопете чиста кърпа в сместа и след това почистете загорялата ютия. Продължавайте почистването, докато изчезнат всички следи, а след това избършете със салфетка.

3. Препарат за пране

Първото нещо, което трябва да направите е да добавите няколко капки препарат в малка бутилка, пълна с топла вода. След това напоете чиста кърпа с този разтвор и почистете ютията. Накрая подсушете долната част на ютията с кърпа, преди да я използвате.

4. Препарат за миене на съдове

Понякога следите покриват дупчиците на ютията. За да се справите с тази ситуация, трябва да смесите вода с лек измиващ препарат. Напоете кърпа в сместа и изтрийте загорялата повърхност на ютията и дупчиците. Когато петната изсъхнат, избършете с кърпа.

Вижте ощеПочистване на плочки: Ето как да се справите и с най-сериозните петна!

5. Водороден пероксид

Друг прост метод за почистване на ютията – накиснете парче плат с водороден пероксид и след това го гладете, докато петната изчезнат.

6. Метално покритие

Ако вашата ютия е с плоча с покритие, тогава трябва да използвате няколко капки разтвор за полиране на метал. Избършете петната с лака до изчезването им, а след това избършете със суха кърпа.

Преди да решите да използвате някой от горните методи е необходимо да прочетете ръководството за потребителя на вашата ютия. Производителят може да е дал специални указания за това как да я почиствате. В инструкциите може да са посочени почистващи разтвори, които не са подходящи за вашата ютия.

Превенцията е много важна

За да обобщим – най-добрият начин е да бъдете внимателни, когато използвате ютия. Освен това трябва да обръщате внимание на температурата и материала, който гладите. Друго нещо, което трябва да имате предвид е редовното почистване на вашата ютия. Не използвайте абразивни почистващи препарати или четки за
почистване на вашия уред, защото можете да надраскате и да нанесете повече щети.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ