Сироп от глухарче – изключително здравословен и освежаващ

Сироп от глухарче - изключително здравословен и освежаващ
Сироп от глухарче - изключително здравословен и освежаващ

Чудесният сироп от това растение притежава невероятен аромат и уникален вкус.

Сиропът от цвят на глухарче е много полезен при уролитиаза и различни видове хепатит. Той възстановява и регенерира клетките на жлъчния мехур, а също на черния дроб след заболяване. Използва се като профилактично средство за лечение на астма и бронхит. Сиропът от глухарче е много полезен при хемороиди, недостиг на витамини, а също така има противоглистно и понижаващо температурата действие.

Как се приготвя сироп от глухарче

Необходими продукти:

• Глухарче – около 400 цветчета
• Вода – 1 литър
• Захар – 1,2 кг.
• Лимонена киселина – 1/2 чаена лъжичка

Реклама
loading...

Сироп от глухарче - изключително здравословен и освежаващ

Да отидем за глухарчетата. Глухарчетата за сироп трябва да се събират в момента, когато цъфтят. Жълти и ароматни.

Сироп от глухарче - изключително здравословен и освежаващ

Повярвайте ми, 400 цветчета – не се събират много дълго време. Разделете жълтия цвят от зелената част. Нужни са ни само жълтите листенца. Най-добрият вариант е да вземете със себе си една ножица. Направо отрязвайте цвета и го събирайте. Най-удобно е цвета да се събира в широк съд, например в купа, тава или тенджера. Най-добре е да се къса цялата глава, а процедурата по изрязване и отделяне на жълтите листенца можете да направите у дома си, седнали на масата.

Сироп от глухарче - изключително здравословен и освежаващ

Начин на приготвяне:

Съгласно количеството събрани цветчета от глухарче, приготвяме пропорционално останалите продукти.

Ето как изглежда “половината” набор от съставки: 200 броя цветчета, 0,5 литра вода, 600 грама захар и 1/4 чаена лъжичка лимонена киселина. Заливат се цветчетата с вода и се поставят на огъня да врат.

Какъв съд за приготвяне на сиропа да вземете?

Най-добре е емайлиран или от неръждаема стомана. Съдовете от алуминий, мед и месинг не са много подходящи в този случай.

Бихме искали специално да подчертаем, че цветята не трябва да се мият! Целта е целият прашец и нектара да влезнат в сиропа, а не да се измият и да отидат в канализацията. Просто залейте цветчетата със студена вода. Във венчелистчетата са скрити десетки буболечки, които ще започнат да изплуват на повърхността. Не позволявайте това да ви плаши, просто ги премахнете. Изчакайте водата с листенцата да заври и намалете огъня до минимум. Оставете да поври около 10 минути.

Добавяне на лимонената киселина

Лимонената киселина се добавя във врящата отвара, разбърква се и се оставя да вари на слаб огън още 20-25 минути. При варенето на цветчетата от глухарче цялата къща се изпълва с меден аромат – красота!

Вижте ощеДжинджифилът – подправка с невероятни лечебни свойства за тялото!

Прецеждане на отварата

Отстранява се съда от огъня и се прецежда отварата. Изстисквате листенцата, и … това е всичко, те изиграха своята роля и вече нямате нужда от тях, можете да ги изхвърлите (или да ги заровите в земята, ако сте на вилата). Отварата изглежда мътно жълта, а ако са попаднали повечко зелени чашелистчета, тя може да има зеленикав оттенък.

Добавяне на захарта

В отварата добавете захарта, разбъркайте и отново сложете на огъня. Веднага след като заври сиропа, ще видите, как цвета се променя пред очите ви от мътно жълт в такъв прозрачен и красив. Отново намалете огъня и варете в продължение на 30-40 минути. Колкото по-дълго варите, толкова по-гъст ще стане сиропът.

Пресипване в съда за съхранение

Сироп от глухарче - изключително здравословен и освежаващ

В резултат на това вие ще получите ето такъв “мед” от глухарче – гъст и разтеглив. Той много добре се съхранява в стъклени буркани под пластмасова капачка. Сега може да го сервирате на масата! Сиропът от глухарчета наистина прилича на мед – и на вкус, и на вид. Опитайте го – мисля, че наистина ще ви хареса!

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятелите си!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ