По време на менструация цвета на кръвта може да каже много неща!

По време на менструация цвета на кръвта може да каже много неща!
По време на менструация цвета на кръвта може да каже много неща!

Някои жени са щастливи, когато са в менструация, тъй като това означава, че не са бременни. Други пък са разтроени – защото от дълъг период от време мечтаят за бебе. Женското тяло е устроено много интересно. Ние растем, превръщаме се в девойки, раждаме деца. И все пак често оставаме в неведение за собственото си тяло.

Така например, току-що завършилите Медицинския университет дами са наясно с факта, че менструалният цикъл може да каже много за здравословното състояние и ще е не по-точен от различните тестове! От уважение към себе си, вярваме, че трябва да знаете тази информация.

Цветовете на кръвта по време на менструация

Розово-червено

Онова, което изтича по време на менструация, не е само кръв, а е секрет от жлезите на шийката на матката, жлезите на влагалището и тъканите на ендометриума. Именно тази структура на менструалната течност може да се нарече здравен индикатор.

Розовият акцент се появява в началото на менструацията. След 3 дни се променя цвета. Ако това не се случи и освобождаването остава светло розово, проверете дали всичко е наред с кръвта ви. Има вероятност за твърде ниско ниво на желязо, което да доведе до желязодефицитна анемия!

Ярко червен или ален

Абсолютно нормални цветове. Основното нещо е, че не се забелязва прекалено силно кървене, особено в третия и четвъртия ден след началото на менструацията. Това може да е признак за ациклично кървене, особено ако има изхвърляне на кръвни съсиреци. Не се притеснявайте, ако се чувствате добре и имате кръвни съсиреци по време на менструация. Те се образуват, ако една жена е била в седнало или в легнало положение за дълго време.

Но ако се притеснявате и този симптом е придружен с болка, гадене, твърде силни секрети, е необходимо незабавно да отидете на лекар.

Тъмно-червен

Какъв цвят на кръвта по време на менструация можем да наречем нормален? Разбира се, че тъмно червен. Често цвета на менструалната течност се променя в резултат на хормонални препарати, а също и поради рязко намаляване или наддаване на тегло. Тялото на жената чувствително реагира незабавно на всички промени!

Струва си да припомним, че сериозни смущения в организма не са налице, ако има само промяна в цвета на кръвта по време на цикъл. Трябва да са налице и други симптоми.

Червено-оранжев

Ако цвета е с леко оранжев оттенък, има за какво да се притеснявате. Кръвта може да променя цвета чрез взаимодействие с кислород до оранжево. Но ако промяната на цвета е съпроводена с болка, сърбеж, неприятна миризма, това е признак на инфекция спешно трябва да се търси консултация с лекар!

Кафяво-червен

Това е стара кръв и не трябва да се тревожите твърде много. Само в случай, че менструацията е съпроводена с болка, трябва да се консултирате с лекар.

Понякога кафеникавата менструация може да е и сигнал за ендометриоза, при която тъканта от вътрешната обвивка на матката се установява извън нея. Заболяването е опасно, защото това може да доведе до безплодие и обилно кръвотечение.

Вижте още: Водата, която ще пребори излишните килограми

Сив

Кой цвят по време на менструация е най-притеснителен? Наличието на странни избледнели цветове могат да посочат инфекция, извънматочна бременност, както и различни гинекологични заболявания. За ваше собствено спокойствие е добре да се консултирате със специалист! Не изпадайте в паника: това много често е резултат от постоянен стрес, неправилно хранене, липса на сън и физическо претоварване. Промяната в цвета на менструалната течност не винаги е признак на сериозно заболяване!

Запомнете: ключът към здравето на жените е да не се притесняват и да не се тревожат излишно! Лекарите съветват дамите да бъдат в състояние на душевно спокойствие по време на менструация. Това е много важно, защото негативните емоции в съчетание с хормонална буря кара цялото тяло да страда.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ