Мравки у дома – вижте как да се справите с тях

Мравки у дома - вижте как да се справите с тях?
Мравки у дома - вижте как да се справите с тях?

Атакувайте тези нашественици по различни начини – модерни и старомодни. Химическата промишленост предлага в борбата с мравки да се използват гелове, аерозоли, разтворими токсини и други подобни.

Всеки един от начините е ефективен по свой собствен начин, но също така имат и своите недостатъци.

Например:

– Моливи – насекомите ще свикнат с тях;
– Къщи капани – скъпи са, а и трябва да се използват в големи количества, в противен случай резултатът ще бъде незначителен;
– Спрей – ефективно средство, но в неговия състав се съдържа дезодорираща газ, която причинява главоболие при хората;
– Гелове – за да убият насекомите, те трябва да съдържат най-малко 0.05% фипронил, който води до увеличаване на щитовидната жлеза при хора.

Повечето инсектициди за борба с мравки съдържат дезодориран керосин, който е много вреден за здравето ни. Ако можете напуснете помещението след дезинфекция за най-малко три дни.

Как да се отървем от мравките?

Метод 1

Един от най-ефективните инструменти за борба с мравките – примамка с борна киселина. За да направите това, смесете жълтъка на варено яйце с нещо сладко, като например мед или захар. Към тази смес се прибавя 20 грама борна киселина. След това трябва да се направят малки топки от сместа и да ги поставите на проблемните места. Скоро ще видите много мъртви насекоми.

Методът е добър, защото мравките предават отрова една на друга и в крайна сметка се унищожава гнездото им.

Метод 2

Мравките не обичат миризмата на чесън, така че, ако нямате нищо против аромата, разтрийте няколко скилидки чесън.

Метод 3

Капан с тиксо. Обградете купа или друг съд с хартиено тиксо, поставено с лепкавата страна нагоре или използвайте двойнозалепващ продукт, който можете да захванете за повърхността на масата или кухненския шкаф. Недостатък на този метод е, че той ще премахне само малка част от мравките.

Предотвратяване на появата на мравки у дома

Ако успеете да се отървете от нежеланите нашественици в дома си – не се радвайте – мравките могат да се появят отново. За да се избегне това, се прилагат превантивни мерки:

Не оставяйте храна за мравките. Поддържайте кухнята си чиста, не оставяйте мръсни чинии за дълго време и внимателно почистете работните повърхности от хранителни остатъци. Често изхвърляйте боклука.

Вижте още: Кулинарни трикове: Узнайте ги и ще започнете да ги прилагате!

Периодично почиствайте дома си с амоняк. В 10 литра вода се разтваря 1 супена лъжица течен амоняк. Обработвайте повърхностите с този разтвор.

Защитете вентилационните входове. Насекомите могат да достигнат до дома  през вентилационните отвори. Имайте го предвид!

 

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ