Отслабване – най-често допусканите 7 грешки според диетолозите

Отслабване - най-често допусканите 7 грешки според диетолозите
Отслабване - най-често допусканите 7 грешки според диетолозите

На тема отслабване в интернет можете да откриете безброй съвети. Проблемът е, че намерената информация често е твърде хаотична и противоречива. Ето защо през последните години набира популярност професията “инструктор по отслабване” или диетолог. Вярно е, че услугите на такъв специалист обикновено са доста скъпи.

Събрали сме за вас съвети на водещи експерти по отслабване и специалисти по хранене, за да ви спестим време за търсене на най-подходящия специалист и, разбира се, пари за консултациите му.

1. Вие сте недохранени

В стремежа си към бързо отслабване, много хора правят грешката да се хранят недостатъчно. Ако тренирате всеки ден и изгаряте по 2500 калории, а консумирате само 1200, тялото ви ще бъде принудено да “прави запаси” и да забави метаболизма, което ще усложни натрупването на мускулна маса.

Отслабване - най-често допусканите 7 грешки според диетолозите

Реклама
loading...

Какво да правите?

Не се страхувайте да се храните. Напълнете чинията си със здравословна храна: плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Яжте протеини и не се отказвайте от здравословните мазнини: растително масло, авокадо, ядки и семена. Също така, хранете се с листни зеленчуци и салати. Ако се нахраните със здравословни продукти, просто няма да ви се иска да ядете бързи храни.

2. Вие правите само кардио упражнения

Това е често срещана грешка сред жените. Кардиото ви помага да отслабнете, но тези упражнения са практически безполезни в изграждането на мускулна маса. Вдигането на тежести и тренажорът ще допринесат за ускоряване на метаболизма. Благодарение та това тялото ви ще гори излишните мазнини още дълго време след тренировката.

Отслабване - най-често допусканите 7 грешки според диетолозите

Какво да правите?

Ако ви е трудно веднага да започнете с вдигане на тежести, добавете към вашата тренировка 20 минути силови упражнения със собственото си тегло: коремни преси, лицеви опори, набирания и разтягане. Не забравяйте да увеличавате натоварването до тогава, докато се почувствате по-силни.

3. Вие си казвате, че сте “на диета”, временно променяйки своя начин на живот

Често хората, които убеждават себе си, че са на диета, се отказват от взетото решение, преди да успеят да отслабнат. Дори да постигнат известен успех, просто не знаят какво да правят по-нататък и в крайна сметка се връщат към нормалния си начин на живот и отново наддават на тегло.

Какво да правите?

При здравословното отслабване е много важна психологическата настройка. Ето защо, премахнете думата “диета” от речта си. Осъзнайте, че започвате експеримент с тренировки и начин на хранене, за да изберете комбинацията, която е точно за вас и която ще продължите да следвате за дълъг период от време. Осъзнайте, че вие променяте начина си на живот. Най-важното е – да намерите в него плюсовете и да
изпитате от това удоволствие. Само по този начин няма да имате проблеми, че се придържате към някакъв режим.

4. Вие не намирате подкрепа

Тези, които отслабват сами, имат много по-малко шанс за успех, отколкото тези, които са решили да се борят със затлъстяването в компанията на приятели или с подкрепата на семейството. Трудно е да се придържате към един нов начин на живот, ако вашето семейство или близките ви не са готови да участват в промените и да ви подкрепят.

Какво да правите?

Намерете член от семейството или приятел, с когото бихте могли да обедините усилията си. Ако до вас няма човек, който би искал да отслабне заедно с вас, просто кажете на близките си за вашите цели и поискайте подкрепата им. В краен случай, в интернет ще намерите много онлайн платформи и групи, които виртуално се подкрепят взаимно.

5. Вие не си поставяте конкретни цели

Ако си поставите за цел просто да отслабнете, най-вероятно няма да постигнете успех. Тайната на успеха е в разбиването на големите цели на по-малки, които лесно ще се постигнат. Вашата цел трябва да е ясна, измерима, постижима и ограничена във времето.

Какво да правите?

Ако искате например да загубите 10 килограма, разделете тази цел на малки стъпки, с помощта на които ще можете да я постигнете. Така например, през първия месец на загуба на тегло, намалете наполовина употребата на прости въглехидрати (като паста или картофи) и ги заменете с листни зеленчуци, пийте по 8 чаши вода на ден и 4 часа на седмица се занимавайте с тренировки в залата.

Вижте ощеНамалете талията си само за 7 дни с тази горелка на мазнини

6. Вие надценявате количеството калории, изгорени за една тренировка

Много хора смятат, че добрата тренировка е в състояние да неутрализира негативните ефекти от лошата храна. Възможно е много да ви се иска да наградите себе си с десерт за тежката и усърдна тренировка, но не трябва да надценявате успехите си в във фитнес залата.

Какво да правите?

Не забравяйте, че увеличаването на физическата активност води до увеличаване на апетита, така че не забравяйте да следите за количеството и съдържанието в чинията си.

7. Вие не сте последователни в усилията си

Това е една от най-честите грешки при отслабване. Трайно и ефективно изхвърляне на излишните килограми е възможно само в случай, че сте последователни във вашите тренировки, както и в промяната на храненето си.

Какво да правите?

Не се поддавайте на изкушението да си направите “почивка за една седмица”, тъй като тя ще ви върне обратно към самото начало на вашия път. Не се заблуждавайте от малките постижения и постепенно увеличавайте натоварванията.

Също така е важно да се помни, че успешната загуба на тегло се заключава в здравословното отслабване. Вашата цел е не само да намалите размера на талията си, но също така и да станете по-здрави. Ето защо, трябва да приемете факта, че няма магически хапчета, които ще ви направят стройни, само след няколко дни. Здравословното отслабване представлява упорит труд, но ако се организира правилно този процес, той може да ви донесе удоволствие и да промени положително начина ви на живот.

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятелите си!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ