Подуване на китката? Незабавно трябва да се консултирате с лекар!

Подуване на китката? Незабавно трябва да се консултирате с лекар!
Подуване на китката? Незабавно трябва да се консултирате с лекар!

Травмите на китката са много често срещани, защото ние използваме нашите ръце постоянно. Въпреки това, някои от тях може да са признак за сериозен проблем.

Увреждане на китката може да възникне поради фрактура на костите, възпаления, инфекции, необичайни израстъци, кисти и образувания.

Не всички травми са толкова сериозни, но все пак вие трябва да обърнете внимание на признаците и да прецените кога да се обърнете към лекар.

Подуването на китката може да бъде причинено от бурсит, артрит, тендинит, тумори, навяхвания и фрактури на кости. Причината може да бъде доброкачествена или злокачествена, така че е препоръчително да се потърси незабавно медицинска помощ, ако травмата след време не отшуми.

Ето основните причини за травми на китката:

Теносиновити

Теносиновит е възпалително заболяване, което засяга обвивката на съединителната тъкан, съседна на сухожилието или обвивката, вътре в която са сухожилията (синовиална обвивка). Това се случва, когато сме получили травма или сме се пренатоварили. Наблюдава се при хора с високи физически натоварвания. Възпаляват се предимно сухожилията на ръцете и предмишниците и по-точно сухожилията на мускулите, които разгъват палеца на ръката.

Синдром на Дe Кервен

Когато са засегнати разгъвателните сухожилия на мускулите на палеца на ръката, се появява болка и подуване, както и кисти и възли. Това се дължи на възпалението на сухожилията и причинената болка може да бъде доста силна.

Нодуларен теносиновит

Този проблем се дължи на кисти на ръката. Той обикновено се появява на палеца, показалеца и средния пръст, но също така може да се появи и в тазобедрената става, китката, глезените, коленете, гърба и раменете. За щастие, тези кисти обикновено са безболезнени или в най-лошия случай се усеща лека болка при свиване и разтягане на пръст на ръката или няколко пръста.

Ганглион

Ганглион е подутина или бучка, развиваща се в обвивката на сухожилията или в съединителната тъкан около ставата. Развива се, когато част от подобната на желе синовиална течност попадне в тъканите около нея. Най-честите места за поява на ганглиони са китките и горната повърхност на дланите. Възможно е да се дължат на предишни наранявания и обикновено от 50-70% от бучките по китката са ганглиони. Те могат да достигнат големина до 2,5 сантиметра.

Вижте още10 природни антибиотици, които борят инфекциите и вирусите!

Липоми

Наименованието липом произлиза от гръцката дума lipos – мазнина. Липомът представлява доброкачествено туморно образувание, което се състои от мастна тъкан. Появява се на китката и дланта, в кожата, подкожието, между мускулите, тъканите около бъбреците, белите дробове и е възможно да се развие в различни тъкани и органи на организма. Липомите са изключително болезнени и лечението им зависи от
стадият им на развитие и от причината за образуването им. Ако образуванието е опасно и болезнено, е възможно да се лекува и с обезболяващи средства, а също така и може да се наложи хирургична намеса.

Ето защо е изключително важно своевременното диагностициране на проблема и консултирането с лекар за подходящо специализирано лечение.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ