Как тапетите могат да компенсират недостатъците на дадена стая

Как тапетите могат да компенсират недостатъците на дадена стая
Как тапетите могат да компенсират недостатъците на дадена стая

Тапетите биха могли успешно да скрият недостатъците на дадено помещение у дома. В тази статия са приведени дизайнерски съвети за това как с помощта на подходящо избрани тапети да организираме добре интериорното пространство в апартамента си.

Следва да знаете, че тапетите не представляват само финално покритие на стените, те в действителност са важен инструмент за оформяне на интериора, чрез който можете визуално да увеличите пространството, зрително да повдигнете тавана и т.н…

Голяма стая, малка стая – ние видоизменяме обема на помещението

За начало трябва да се определи какъв недостатък има стаята, за да се коригира именно той. Например, една малка стая се нуждае от разширяване на пространството. Първостепенната задача в такъв случай е да разберем коя стена е необходимо да раздалечим, за да увеличим зрително обема й.

Забележка: твърде голямата стая – това също е един вид недостатък, тъй като тя ще принуди обитателите й да се чувстват като на футболното игрище, където липсват уют и приятна атмосфера.

Реклама
loading...

За да “отстраним” недостатъците на малкото или излишното пространство, следва да имаме предвид едно от правилата на дизайна: съразмерността се подчертава от подобни фигури и принтове. С други думи, колкото по-малки са рисунките и фигурите на стената в стаята, толкова по-малко ни се струва пространството в това помещение. Големите принтове, обратно, правят стаята да изглежда по-просторна. Затова, ако целта ви е увеличаване на пространството в дадено помещение, използвайте големи принтове (не гигантски).

Как тапетите могат да компенсират недостатъците на дадена стая

Съвет: при днешното разнообразие от разцветки и видове тапети не е нужно да се спрате само на една цветова схема, вземете веднага колекция от подхождащи си варианти рисунки. Използвайте най-малко 2-3 вида тапети, комбинирайте ги така, че визуално “да смалите” пространството.

Приближаваме или отдалечаваме стени

Стените, които трябва да отдалечим визуално – размиваме, избледняваме, “изнасяме” извън стаята. Всичко, което трябва да приближим – акцентираме върху него и го правим доминиращо в интериора. Това означава, че ако например предната стена е необходимо да се “избута” напред – поставете на нея тапети с големи рисунъци, но те да не са доминиращи. Забележете, че рисунъкът на много светъл фон, създава ефект
на було – така този трик създава усещане за пространство на изображението.

Как тапетите могат да компенсират недостатъците на дадена стая

В никакъв случай стената, която искаме да отдалечим визуално не трябва да бъде доминираща, нейната задача е да се “разтвори” в пространството на задния фон на използвания тапет.

Ако на тази стена има мебели – оформете я като изискана рамка за красивата холна гарнитура например, наблягайки на вътрешността. Ако мебелите са малко, то фототапетите с ефект за перспектива са вашият вариант, те визуално разширяват пределите на стените и стаята.

Компенсиране на недостатъците на тясната стая

Въпреки че много хора правят грешката при планиране на пространството на тясна стая, да подреждат мебелите едни до други по стената като “влакова композиция” и да я превръщат зрително в коридор. Задача на дизайнера в работата с такава стая е визуално да приближи задната и да разтвори страничните стени.

Приближаване на предната стена

С цел да се приближи предната стена е необходимо на нея да се направи основен акцент. Това могат да бъдат елегантни щори с рисунки, разширяващи се в страни. Поставете картина, но не с триизмерно изображение, фокусираща вниманието върху себе си.

Разширяване пространството на тясна стая

Разширяването на пространството идеално се изпълнява чрез зониране: създайте в дългата и тясна стая две зони. До прозорците, например  – зона за работния плот, а в останалата част – за леглото. Не подреждайте мебелите в редица, помислете за траекторията на движение вътре в зоните, така че да получите два условни квадрата, а не верига. Сега визуално разделете тези зони по стените: в едната залепете едни тапети, а в другата зона – други. Разделянето може да бъде по цвят, текстура и рисунък.

Как тапетите могат да компенсират недостатъците на дадена стая

Използване преимуществата на “ритмичността” на рисунката

Подсъзнателно всички обичат ритмичността – в нея се крие красотата на природата. Ако имате една голяма стая, то тогава ритмичността се създава чрез обединяване на пространството. Играйте с пропорционално използване на текстури и цветове, поставяйки различни нюанси.

Как тапетите могат да компенсират недостатъците на дадена стая

Често допускана грешка е на дългата стена в помещението да се поставят тапети на райета или тапети с ритмично редуващи се изображения, които визуално увеличават дължината на стената. Създава нежелания ефект на коридора. По-добре дългата стена да се “свие” визуално, а вътре вече използвайте готови дизайнерски решения.

Цветът – основният визуален инструмент при аранжиране на пространството

Именно цветът създава първото впечатление, поради това дизайнерите най-напред се съобразяват със съчетаемостта на цветовите композиции.

Как тапетите могат да компенсират недостатъците на дадена стая

Най-разпостранена е теорията за “годишните сезони”, която производителите на тапети стриктно следват при създаването на своите колекции. Този принцип се основава и на факта, че в природата цветопредаването е винаги прекрасно, независимо от сезона.

Така че, избирайки тапетите си за кухня, най-добре е да използвате пролетни цветове. Препоръчително е нюансите върху тапетите да бъдат светли и прозрачни, сякаш промити от дъжд. Същото важи и за тапетите, които избирате за детската стая. Не забравяйте да използвате жълтия цвят, той ще направи стаята топла и приятна. Сините и небесносини нюанси, визуално ще разширят пространството. Светлият бежово-пясъчен отенък ще “отвори” стената.

Как тапетите могат да компенсират недостатъците на дадена стая

Нуждаете се от акценти? Изключително подходящи са апетитните цветове на неголеми аксесоари в цвят майско зелено, цветовото разнообразие на лалетата: жълто, оранжево, червено, можете да използвате цвета на маковете и шоколадово кафявите нюанси на корите на дърветата.

Как тапетите могат да компенсират недостатъците на дадена стая

Съразмерността се изразява в плавността на формите: кръгли и овални, без остри ъгли или резки преходи. Пролетта е също толкова красива и в гланц, когато е с подходяща гладка повърхност.

Вижте ощеРазберете кои вещи в дома ви са “добри” и кои “лоши”!

При подбора на тапетите за спалня, също може да използвате пролетната гама, но летните цветови схеми ще бъдат по-хармонични. Използвайте всички цветове, които като че ли са поизсъхнали и избледнели на слънце.

Използвайте и нюансите на лилавото, които са срещани и през летния сезон, отенъците на зеленото – като зелена стъклена бутилка или посребрено бели нюанси. Светлосиният и бежов цвят и техните консервативни отенъци безпогрешно се съчетават с всяка цветова гама. Гланцът е неуместен, по-добре е използването на
влакнести текстури, меката уютност и прехода от едно състояние на цвета и текстурата в друго.

Как тапетите могат да компенсират недостатъците на дадена стая

Зимните цветови гами с остри и студени акценти и големи пространства, е по-добре да не използвате в апартамента си, иначе ще се чувствате уморени и раздразнени.

Залата или просторната стая за прием на гости в богатите домове може да стане изискана, ако в цветовата схема се добавят златисти отенъци. Добавете и охра: портокаловите нюанси се заменят с тиквено-златисти, кестенявите стават патладжанови, сините преминават в сливово синьо, а червените – в цвят на добре узрял домат. Препоръчват се и ориенталски мотиви – допускат се много неща, но задължително в един стил.

Работа с визуално “високи” тавани

Схващането, че таваните трябва да са бели, тъй като тъмните “потискат” е напълно погрешно – най-добре разширяват пространството тъмните гланцови повърхности. Поради огледалният ефект се създават допълнителни илюзорни 20-30 см зрително пространство.

Как тапетите могат да компенсират недостатъците на дадена стая

Но преди да изберете цвета на тавана е нужно отново да се оцени геометрията на пространството: необходимо ли е да се увеличи пространството отгоре? Например, ако в тоалетната се увеличи пространството отгоре, помещението ще изглежда тясно и закръглено.

Така че, когато се работи с тавана, използвайте само един визуален инструмент за неговото “повдигане”: или го направете гланциран, или визуално повдигнете стената за сметка на фигурите на тапета. Не комбинирайте различни варианти и стилове, най-добре е да се използва един – в максимална степен, но само един.

Споделете тези чудесни дизайнерски решения с приятелите си в социалните мрежи!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ