Поливане на зеленчуци в близост до корена от пластмасови бутилки

Поливане на зеленчуци в близост до корена от пластмасови бутилки

За по-ефективно поливане и икономия на вода може да се използва така наречения метод за подпочвено напояване. С този метод, водата се доставя директно в корените. Също така, този метод е подходящ за поливане на растения в оранжерии, тъй като при него земната повърхност остава суха (особено ако земята е покрита с мулч), а когато изпаренията са по-малко, има по-малко заболявания.

Големи любители на коренното поливане са доматите. Можете да използвате този метод на поливане и за краставици, пипер, патладжан, тиква и много други растения.

Поливане на зеленчуци в близост до корена от пластмасови бутилки

Начинът за напояване с пластмасови бутилки е особено подходящ за тези, които не могат да посещават зеленчуковата градина всеки ден. Все пак трябва да се има предвид, че този метод не е подходящ за песъчливи почви, тъй като в този случай, водата бързо ще изтича от бутилката.

И така: вземете пластмасова бутилка (с вместимост 1,5-2,5 литра), отрежете дъното й (което след това се използва като капак, за да се изпарява по-малко водата) и направете по тръбата две-три дупки с диаметър около 2 сантиметра.

На 15-20 сантиметра до корена на доматите или други зеленчуци, изкопайте дупка като внимавате да не засегнете корените на растенията. На дъното на дупката поставете зебло, суха трева или нещо друго, което няма да позволи да се запушат малките отверстия. След това поставете бутилката с капачката надолу под ъгъл от 30-40 градуса, и я заровете така, че да може да се налива вода отгоре (през дъното на бутилката).

Сега, поливането може да се осъществи като напълните с вода бутилката, подаваща се от земята. Водата бавно и в достатъчни порции ще постъпва към корените.

Вижте ощеСъседите ще ви завидят! 15 полезни съвета за градинари!

По същия метод може да се извършва и подхранване на растенията. Обикновено броят на отворите трябва да бъде избран емпирично, като се има предвид, че за поливане на едно зеленчуково растение се изисква средно 0,25 литра вода на ден. Ако се използва закупен от търговските обекти дълъг пластмасов накрайник, то бутилката може да не се закопава. Но в този случай има опасност, тя да бъде издухана от вятъра.

Поливане на зеленчуци в близост до корена от пластмасови бутилки

Можете също така да не срязвате дъното на бутилката, а да пробиете отвори в самата бутилка и да я заровите с гърлото нагоре. В този случай участъкът ще изглежда естетически и водата ще се изпарява по-малко. Но тогава за пълнене на бутилката ще трябва да се използва градинска лейка.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ