Инфаркт на миокарда – първи признаци подсказващи настъпването му

Инфаркт на миокарда - първи признаци подсказващи настъпването му
Инфаркт на миокарда - първи признаци подсказващи настъпването му

Инфаркт на миокарда е остро критично състояние на организма!

Повечето жени асоциират сърдечният удар или инфарктът на миокарда със симптомите, които се появяват внезапно и без предупреждение непосредствено преди настъпването му. Напротив, едва доловимите улики предшестващи инфаркта могат да се появят дори месец преди самият сърдечен удар.

Острият инфаркт на миокарда, известен още като сърдечен удар, се причинява от запушване на коронарна артерия в резултат от постепенното натрупване на атеросклеротични плаки, които в крайна сметка нарушават кръвоснабдяването и оттам притока на кислород към сърдечния мускул. В резултат се наблюдава спиране на достъпа на кръв (исхемия) към определена част от сърцето, което от своя страна означава недостиг или пълна липса на хранителни вещества и най-вече кислород. Ако състоянието не се подложи на лечение в близък период от време, то съответната засегната сърдечна мускулна тъкан (миокард) се поврежда и дори умира.

Инфаркт на миокарда - първи признаци подсказващи настъпването му

Необходима е незабавна медицинска помощ, когато подозираме инфаркт на миокарда, за да се предотврати безвъзвратното разрушаване на тъканите, което може да бъде фатално.

Реклама
loading...

Познаването на предупредителните признаци и симптоми, които предшестват това сериозно събитие, могат да предупредят жените за навременно оказване на медицинска помощ до появата на опасния за живота инфаркт на миокарда.

Прекомерна умора

Прекомерното чувство на умора може да е признак, че стесняването на коронарните артерии е достигнало опасни нива. Намаленият приток на кръв към сърцето е причина мускулите да функционират по-трудно и кара хората да се чувстват по-уморени от обикновено.

Затруднено дишане

Жените, които все по-трудно успяват да си поемат дъх, може да са изложени на голям риск от предстоящ инфаркт. Дихателната и сърдечно-съдовата система зависят напълно една от друга и когато в сърцето постъпва по-малко кръв, способността да се доставя достатъчно количество кислород в него е затруднена и на това се дължи задъхването.

Чувство на слабост

Пониженият кръвоток означава, че цялото тяло страда от намаленото съдържание на кислород. Чувството на слабост се дължи на стесняването на артериите и възпрепятстването на притока на кръв към мускулите.

Виене на свят и избиване на студена пот

Наличието на необичаен световъртеж и студена пот може да бъде ключът към това, че сърдечният удар е вече на път. Когато притока на кръв в мозъка е ограничен поради лошо кръвообръщение, виенето на свят и избиването на студена пот могат да се случат, особено когато човек изведнъж се изправи.

Болка в областта на гърдите

Тъй като запушената коронарна артерия предизвиква понижен кръвоток, липсата на достатъчно кислород в сърдечния мускул причинява дискомфорт. Когато стесняването на коронарната артерия прогресира, болката също може да се увеличи до настъпването на пълен инфаркт на миокарда.

Вижте ощеТялото ви предупреждава: Събуждате ли се с подуто лице?

Какво трябва да предприемете?

Медицинските изследвания показват, че мъжете и жените често изпитват признаци и симптоми на наближаващия сърдечен удар по различни начини. За съжаление, при много жени се наблюдават прекалено слаби симптоми, които те забелязват твърде късно. Ако се появи някой от посочените по-горе предупредителни признаци, жените трябва да се консултират с лекар за пълно лечение, което трябва да включва:

. кръвен тест
. ЕКГ (електрокардиограма)
. коронарна ангиография

Най-важното за жените, които усетят необичайни симптоми в тялото си, е да настояват за пълни медицински изследвания, особено когато човек от семейството е страдал от сърдечно заболяване. Много хора се изпращат обратно у дома от пунктовете за спешна помощ с диагноза тревожност, а след това те се връщат, покосени от сърдечен удар, който за съжаление не е бил открит навреме.

Споделете тази полезна информация с приятелите и близките си!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ