Краставици на балкона – чудесен начин да получите добра реколта

Краставици на балкона - чудесен начин да получите добра реколта
Краставици на балкона - чудесен начин да получите добра реколта

Ако не разполагате с вила или градина, но ви се иска много да отгледате сами хрупкави краставици, можете да приспособите за тази цел нормалния балкон. Как да го направите? Всичко е много по-лесно, отколкото изглежда на пръв поглед.

Първата стъпка е да се избере подходящия сорт. Най-добре е да се съсредоточите върху Германия, Маринда, Косински или Делфин. Те практически нямат пустеещи цветове, така че можете да получите от тях голяма реколта дори в градски апартамент, с правилната грижа, разбира се.

Засаждането е желателно да се извършва само в току-що изкопана почва, която да напълните в кофа, голяма саксия или пластмасов резервоар от вода (на последния предварително трябва да се отреже върха). Задължително трябва да има отвори за отводняване, в противен случай е неизбежно загниването на корените. Засаждането веднага в голям съд е продиктувано от отрицателното отношение на краставицата към
различни видове пресаждания.

Преди да засадите семената директно в почвата, те трябва да се подържат за известно време във влажна марля, така че да могат да покълнат. Главното условие за хубава реколта е доброто ежедневно поливане, като в случай на горещо време, то се увеличава на два пъти. Можете също така да пръскате листата с чиста вода, но извършването на тази процедура е разрешено само късно вечер или рано сутрин, иначе е неизбежно изгарянето на листата от пряката слънчева светлина.

Краставицата обича слънцето, но ако прозорецът е южен, ще е по-разумно да го затъмните или да разположите саксията в дълбочината на балкона. Не забравяйте да опънете въже, по което да се увива растението при растежа.

Реклама
loading...

В момента, когато растението достигне до тавана, върхът му трябва да се отчупи, а след достигане на появилите се издънки до дължина 20-25 см – върховете им също се отчупват. Вярно е, че някои градинари, не извършват тази процедура и въпреки това не се оплакват от липсата на добра реколта. Така че ще отчупите ли върховете или не – вие избирате.

Вижте още10 страхотни идеи със саксии за вашата градина! Ще останете очаровани!

Първото наторяване на разсада се извършва някъде на 14-ия ден след засаждането, а второто – след още една седмица. Оптималният тор е Идеал, от който се поставя по една чаша на всяко растение.

За да се гарантира притока на въздух, както и за да се избегне загниване на корените, съдът с краставици е най-добре да се постави на тухли или решетка. Отвореният балкон, който постоянно е проветрив е желателно да се защити с нещо от единия край. Също така, един път седмично, трябва да се премахват всички излишни мустаци, така че те да не отнемат от жизнените сили на растението и бъдещата реколта.

И в заключение, трябва да се каже, че краставиците, които растат в условията на перваза на прозореца или на балкона е най-добре да бъдат самоопрашващи се и да не изискват допълнително оформяне на храста. Посочените по-горе сортове притежават всички тези качества и ще зарадват своя стопанин не само с приятна прохлада в горещите летни дни, но и с добра реколта от хрупкави краставици.

Успешна реколта!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ