Откажи цигарите чрез 7 естествени начина за отвикване от никотина

Откажи цигарите чрез 7 естествени начина за отвикване от никотина
Откажи цигарите чрез 7 естествени начина за отвикване от никотина

За да откажете цигарите за постоянно не се изисква планини от воля. Това, което е необходимо да промените е начинът, по който възприемате цигарите (приятел или враг), доза позитивност и релакс. Има само едно правило: “Спрете цигарите веднъж за винаги. Никога повече никотин и занапред не си дръпвайте дори само веднъж, не дъвчете никотинова дъвка и не ползвайте никога лепенки!”

Важно е да се настроим, че за определено време организмът ни ще се “лекува” и това ще ни донесе известен дискомфорт. В този период сами трябва да изберем дали да се радваме, че не пушим или да се борим срещу желанието да запалим цигара. Дали да се съсредоточаваме върху симптомите или да гледаме на отказването на цигарите като на приключение, водещо към по-здравословен начин на живот.

Ще ви изброим 7 естествени начина за освобождаване от никотиновата зависимост за всеки, който искрено се опитва да откаже цигарите! Вторият метод – просто си заслужава да го опитате!

Пушенето е много лош навик, който причинява 90% от всички смъртни случаи от рак на белия дроб. Повече от 1,1 милиарда души по света пушат тютюн и той убива до 50% от тях.

Смъртоносните последици от употребата на тютюн са свързани с вдишване на повече от 7000 съставки като арсен, въглероден оксид (той измества кислорода от хемоглобина в еритроцитите, така че клетките не получават необходимия кислород), бутан (в течността на запалките) и малки стъклени частици (които нарязват белите дробове за подобряване на доставянето на никотин).

Реклама
loading...

Вдишването на тези химически вещества предизвиква проблеми, свързани с белите дробове, като например рак на белите дробове или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), както и образуването на зъбна плака, може да предизвика сърдечни разстройства като инфаркти или сърдечна недостатъчност, тъй като те нанасят вреди на целостта на сърцето и кръвоносните съдове.

В допълнение, никотинът увеличава кортизола (хормонът на стреса), а повишените нива на кортизол водят до отслабване на имунната система при човека.

Този вреден навик също способства за:

• безсъние
• безплодие
• хормонален дисбаланс
• проблеми със стомашно-чревния тракт
• проблеми с кръвната захар
• остеопороза

Никотинът лесно води до пристрастяване и симптомите на “отказ”, които се появяват веднага след като сте изпушили цигарата, провокират раздразнителност и затова вие посягате за нова. Никотинът наистина преминава кръвно-мозъчната бариера и предизвиква приятно усещане, освобождавайки допамин.

Тази зависимост е изключително ефективна, а някои дори твърдят, че отказването от цигарите е по-трудно, отколкото да се откажат от използването на кокаин или хероин.

Много от негативните ефекти от тютюнопушенето могат да бъдат предизвикани от изчерпването на основните антиоксиданти като витамини С и Е, бета-каротин, глутатион, убихинол и алфа-липоева киселина, които събират допълнителните свободни радикали и други видове окислители, които възникват в резултат на
тютюнопушенето.

Освен това, негативните ефекти от пушенето не могат да бъдат смекчени чрез добавки, тъй като най-добрият начин да се осигурят на организма основни хранителни вещества – това е чрез консумацията на здравословна храна.

Има няколко метода, които могат да ви помогнат да спрете да пушите и да успокоите симптомите, свързани с отказването от никотина. Научете най-ефективните:

Магнезий

Магнезият намалява никотиновата зависимост чрез антагонизъм на рецепторите в мозъчната кора, които стимулират освобождаването на допамин.

Този минерал също така снижава никотиновия ефект върху рецепторите и подобрява синтеза на релаксиращ невротрансмитер. Това означава, че магнезия намалява удовлетворението, което вие получавате от тютюнопушенето.

Терапия чрез хипноза

Хипнозата е изменение на състоянието на съзнанието, когато човек се изолира от някои аспекти на реалността и се чувства принуден да следва сигнали от външен източник.

Поради това тя може да ви помогне да свържете тютюнопушенето с неприятни стимули и по този начин да ускори процеса на отказване от цигарите.

Акупунктура

Установено е, че акупунктурата помага на хората, които се опитват да се откажат от пушенето и поставянето на игли в определени точки, намалява желанието към вкуса на тютюн.

Упражнения

Проучванията показват, че 5 минутна тренировка със средна интензивност, предизвиква краткосрочно намаляване на желанието за пушене.

Вижте ощеАроматизираните свещи – опасни за нашето здраве?

Никотинови лепенки

Много хора, които са опитали никотиновите лепенки твърдят, че те са наистина ефективни. Също така бе установено, че такива лепенки са по-ефективни в комбинация с лекарства като варениклин и бупропион.

Дозите се определят според броя на цигарите и честотата на пушене.

Лайм

Дъвчете кора от парче лайм, когато силно ви се припуши, това ще ви помогне да намалите желанието за никотин, а освен това лаймът съдържа витамин С и антиоксиданти.

Обонятелно обучение

Изследователи са подлагали пушачи на миризми от цигари, развалени яйца или риба, докато спят в продължение на седмица и през този период те са пушели по-малко.

Информираност

Проучванията показват, че практиката на “осъзнаване” чрез отиграване на сложни сценарии, помагат на пушачите да се откажат по-лесно от тютюнопушенето.

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятелите си!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ