6 добавки срещу депресия от природата! Опитайте ги!

1792
6 добавки срещу депресия от природата! Опитайте ги!
6 добавки срещу депресия от природата! Опитайте ги!

Световната здравна организация посочва, че около 615 милиона души (около 10% от населението) страдат от клинична депресия и тревожност през 2016 година в света.

Многобройните събития в живота могат да предизвикат отрицателни емоции, безпокойство, тъга, самота и тревожност и могат да променят характера и действията на човек. Когато депресията настъпи, повечето хора се изолират в собствения си свят.

Безпокойството е състояние на висока енергия, а депресията – състояние на нисък разход на енергия и мотивация, но има връзка между тези две явления. Всъщност, около половината от пациентите, диагностицирани с депресия, са с диагноза тревожно разстройство.

Най-често разпространения антидепресант и в двата случая е SSRI (селективен инхибитор на обратния захват на сератонина). Според прогнозите световният пазар за антидепресанти през 2021 г. ще достигне 13,4 млрд. долара.

Вестникът на Американската медицинска асоциация публикува проучване през 2010 г., което показва, че в случай на лека до умерена депресия или тревожност,  SSRI не е по-ефективен от плацебо хапчетата, което е изключително тревожно.

Реклама
loading...

От друга страна, има и други начини за подкрепа на ума, тялото и духа при лека депресия и тревожност, както и при нарушения, когато те са в ранни етапи.

Това са 6-те от най-ефективните добавки в борбата срещу депресия:

Витамин В12

Трябва да направите изследване на кръвта, за да разберете дали имате във вашето тяло витамин В12, който е около 400-500 пг/мл. По-ниските нива водят до нисък разход на енергия, лошо настроение, мъгливо мислене, както и други симптоми.

Този витамин се съдържа в животинските продукти в малки количества, получени по време на ферментация, не се съдържа в растенията. Поради това вашият лекар трябва да определи точната доза.

Можете също така да получите В12 с инжекции за бързо повишаване на нивото му.

Пробиотици

Пробиотиците укрепват имунната система и помагат на храносмилането, но и оказват влияние върху начина, по който тялото абсорбира и асимилира хранителните вещества.

Нашите черва – нашият “втори мозък”, съдържат повече от 100 милиона неврони, които ни позволяват да “чувстваме” вътрешния свят на храносмилателния тракт. Те имат своите рефлекси и механизми, които да елиминират отпадъците, да унищожават храната и да усвояват хранителните вещества.

В допълнение, 90% от серотонина в действителност се произвежда в червата, така здравето на  чревната флора е от съществено значение за цялостното здраве, оптималното настроение и способността да се справяте със стреса.

L-Tеанин

L-Tеанин – уникална аминокиселина, която се намира главно в зеления чай. Учените са потвърдили нейните успокояващи и релаксиращи свойства, така че тя е от полза в случай на стрес и тревожност, проблеми със съня и неспособност да се концентрирате.

Тялото я абсорбира в рамките на 30-та минута и създава усещане за “дзен”, като същевременно се подобрява концентрацията.

L-Tеанинът фактически влияе на нивата на невротрансмитерите – допамин, сератонин и GABA в мозъка, подобрява способността за учене, помага на съня и балансира настроението.

В допълнение, той намалява стреса чрез инхибиране на действието на някои от стресовите хормони в централната нервна система.

Омега-3. Рибеното масло

Рибеното масло съдържа високи нива на есенциални мастни киселини и е идеален източник на омега-3. Той има мощни противовъзпалителни свойства, подобрява когнитивното здраве и оптимизира работата на мозъка.

Омега-6 мазнините са концентрирани в царевицата, слънчогледа, зеленчуците, рапицата, шафрановото и соевото масло, така че ги получаваме в големи количества. В допълнение, те също така се срещат в почти всички семена, ядки и бобени култури.

Нашето оптимално здраве изисква адекватно приемане на омега-3, тъй като тялото се нуждае от тях, за да се предават правилно нервните сигнали. Дефицитът им може да доведе до тревожност и депресия.

Вие трябва да увеличите приема на всякакви храни с омега-3, като дива сьомга, атлантическа пикша, арктическа треска, сладководна пъстърва, морска треска и скумрия, както и морски водорасли, лен, коноп, тиквени семки и орехи.

Освен това, тъй като нашето тяло не може да произвежда омега-мастни киселини, понякога приема им под формата на добавки най-добре оптимизира техните нива.

Витамин D

Витамин D е всъщност хормон, който е от съществено значение за много процеси в организма и е отговорен за имунната система, здравите кости и зъби. В допълнение, той може да подобри функцията на невротрансмитерите и настроението.

Дневната доза за възрастни е 4000 IU витамин D3, а при анализ на кръвта на 25-хидроксивитамин D нивата трябва да бъдат по-високи от 50 нг/мл и не повече от 100 нг/мл. С цел оптимизиране нивото на витамин D, трябва да получите дневните 10-20 минути слънчева светлина.

Вижте още: Стопете мазнините с тази уникална напитка

Триптофан и 5-HTP.

5-хидрокситриптофанът (5-HTP) се получава от организма от аминокиселината триптофан, която се намира в рибата, яйцата, ядките, семената и домашните птици.

Превръщането на триптофана в серотонин е процес, който се състои от два етапа, първоначално 5-HTP бива синтезиран в междинен етап.

Триптофанът е по-мек и се понася добре, докато при приемането на 5-HTP, по-доброто му усвояване преминава през кръвно-мозъчната бариера, където се превръща в серотонин.

По този начин той осигурява силна поддръжка на серотонина от L-триптофана и клиничните проучвания са показали, че той помага в случай на паническо разстройство, депресия, нарушения на съня и пиене.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ