20 скандални цитата на Михаил Лабковский за любовта и неврозата

20 скандални цитата на Михаил Лабковский за любовта и неврозата
20 скандални цитата на Михаил Лабковский за любовта и неврозата

Ще ви представим 20 скандални цитата на психолога Михаил Лабковский, които са предизвикали много противоречия. Безразлични няма: някои напълно ги приемат, а други ги отхвърлят с възмущение. И за едните, и за другите, думите му в тези няколко цитата имат огромна сила. Те се основават на “здрав цинизъм” и дългогодишен опит.

Прочетете тези 20 скандални цитата за любовта и неврозата:

1. Здравият човек не иска да се жени. Първото нещо, което трябва да направите е да престанете да искате да се ожените. С други думи, ако искате да се ожените, ще трябва да спрете да мислите за това, за да се обезцени идеята.

2. Залогът за щастлив семеен живот, брак и секс с един партньор е само в едно – в стабилната психика. Да не се правят отстъпки и компромиси – това е правия път към кардиолога или онколога. Когато човек има стабилна психика, той може да живее с един партньор за цял живот. И да обича само него.

3. Хората не се обичат, защото се огъват. Жената ще бъде за мъжа, просто празно пространство, ако не може да се каже за нея коя е тя, какво харесва и какво обича за закуска. Парадоксът е в това, че злобните жени, мъжете просто ги обожават.

Реклама
loading...

4. Причината за проблемите на жената не е в това, че тя се държи като коза. Причината е, че тя има невроза, за която е нужен изход. И за този изход е нужен определен човек и отношения, в които тя може да пострада. Ето защо, тя специално влиза в такива взаимоотношения, защото тя от детството си има психична потребност от това.

5. Обикновено ние измерваме  любовта с нивото на страданията. А силната любов се измерва с това, колко сме щастливи.

6. Когато стюардесата ви демонстрира спасителните средства, какво ви казва тя за кислородната маска? “Ако пътувате с дете, поставете маската първо на себе си, а след това на детето.” В това е секретът. Всеки се опитва да помогне на детето, ставайки напълно луд. Но нещата не трябва да се случват така. Ако искате вашето дете да бъде добре, направете най-напред нещо за себе си.

7. Мъжете са така устроени, че още от времето когато са били гледани от майка си, подхождат само към тези, чиито очи излъчват одобрение. Здравият мъж е като дете. Той подхожда, когато жената му се усмихва, гледайки го в очите …

8. Здравите хора винаги избират себе си, а невротиците – отношения в ущърб на себе си и това е основната разлика.

9. Една жена никога не трябва да толерира във връзката неща, които не й харесват. Тя трябва незабавно да говори за това и ако мъжът не се променя, тя е длъжна да се раздели с него.

10. На мъжете, както и на децата, им харесва, когато една жена има характер.

11. Ако един човек замества за друг човек целия свят, това означава, че за него просто собствен свят не съществува.

12. Самотата – това не е липса на любов наоколо. Това е липса на интерес към себе си, при това още от детството.

13. По повод търсенето на партньори ще кажа – и кой всъщност да търсим? Единственото качество, което може да се открие във вашия партньор е – това, че той истински ви докосва. Всичко останало няма никакво значение. Ако го обичате, притеснявате се за него, вълнувате се – тогава няма никакви “планове”.

14. Какво трябва да се направи, за да се ожените? Трябва да направите само едно нещо – да бъдете себе си. Това е достатъчно. И ще ви обичат по принцип само заради това.

Вижте ощеБира: 10 причини защо трябва да я пиете редовно!

15. Знаете ли, каква е основната разлика между здравия човек и невротика? Здравият човек също страда, но от реални неща. А невротикът страда от измислени истории. И ако страданието не му е достатъчно, той посяга към любимите си Кафка, Достоевски и бутилката.

16. Ако не ви харесва как се държи един мъж, не търсете оправдания за неговото поведение. Ситуацията, в която “той не ви се обажда”: за здравата жена означава край на връзката, а за нездравата – началото на любовта.

17. По думите на писателя Кристофър Бакли (автор на романа “Благодаря ви за тютюнопушенето”, има и такъв филм), не трябва се яде в ресторант с името “Като при мама” и да си лягате с жена, чиито проблеми са повече от вашите.

18. Скромността не краси никой. Поради комплексираност, несигурност и ниско самочувствие, девойката живее без секс и отношения, не защото е ужасна, а защото тя се отнася лошо към себе си. Задачата на психолога е – да я избави от това.

19. Семейна терапия – това е развода. Само един вид семейна терапия аз считам за наистина полезна – посредничеството на психолога при развода. Но именно това не се практикува.

20. Единственото време в живота на човека, когато той е обективно зависим и когато може да се счита за заложник – това е детството и зависимостта от родителите. То продължава сравнително кратко време. В останалите случаи, пребиваването във всякакъв вид отношения е избор единствено на самия възрастен човек.

Хареса ли ви статията? Споделете тези няколко, може би верни, цитата на Михаил Лабковский за любовта и неврозата с приятелите си!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ