Сухото гладуване – изключително полезно за здравето

Сухото гладуване - изключително полезно за здравето
Сухото гладуване - изключително полезно за здравето

Може ли сухото гладуване да ни помогне за да бъдем здрави, слаби и в добра форма?

Почивката е от жизненоважно значение за човека. За да освежим ума си и да отпуснем тялото си, ние си взимаме почивка и отдъхваме (според силите и възможностите на портфейла). През това време без почивка е само нашият стомах, който продължава да смила храната в същите и дори в по-големи количества.

За да разберете, какво трябва да бъде количеството на поеманата храната, съберете двете си длани, все едно искате да вземете малко вода. Това е обемът на стомаха ви. Сега, нека си спомним за задължително първо, второ, трето и компот … Както се казва, без коментар.

Сухото гладуване - изключително полезно за здравето

В същото време, на човечеството отдавна е известна лечебната сила на гладуването. Древногръцкият философ Сократ твърди, че най-добрата подправка към ястието – това е гладът. Хипократ препоръчва определянето на гладни дни за облекчаване на симптомите на астма, алергии, хипертония, заболявания на червата и стомаха.

Реклама
loading...

Сухото гладуване - изключително полезно за здравето

Полезните свойства на глада

Гладуването често се свързва с бърза загуба на тегло, но това е страничен ефект от тази практика. Дните без храна активират и рестартират всички вътрешни системи на организма, което позволява на отделителната система качествено да се избави от токсините и шлаката. Тъканите на тялото се обновяват и се подмладяват. Гладуването е отлична профилактика на сърдечно-съдови заболявания, диабет и дори рак.

Сухото гладуване - изключително полезно за здравето

Организмът изразходва огромно количество енергия за храносмилането, усвояването и извеждането на остатъците от храната, а гладуването му позволява да си вземе почивка, да си отдъхне и да концентрира всичките си сили за пълно прочистване.
Смята се, че най-добрият начин да се започне практиката на гладуване е с еднодневно въздържание. 11-тият лунен ден след всяко пълнолуние и новолуние (обикновено 11-ият и 26-ият лунен ден) се считат за най-благоприятни за пречистване на организма.

Ден на сухо гладуване

Сухото гладуване е отказ от храна и вода, при това е възможно както строго въздържание, така и щадяща форма с еднократно приемане на течност и лека храна. Привържениците на тази практика твърдят, че обезводняването за толкова кратко време не надвишава степента на риска, при това противостареещият ефект се постига по-бързо.

Сухото гладуване - изключително полезно за здравето

За да се подготви тялото, в навечерието на деня за гладуване е необходимо да се намали количеството на храната и да се откажете от тежките и нездравословни храни. Трябва да се почисти също и дебелото черво. За да направите това, в деня следващ деня на пречистването, на сутринта трябва да се изпият 0,5 литра подсолена вода (1 чаена лъжичка сол на 0,5 литра вода), може да се добави и лимонов сок. След като минат 10 минути, можете да изядете един банан (добре обгръща стените на стомаха, отстранявайки излишната киселинност). След 30 минути се пристъпва към лека закуска.

Сухото гладуване - изключително полезно за здравето

Вижте ощеТай Чи – най-важната точка, възстановяваща енергията в организма

Противопоказания за гладуване

И все пак, гладуването е метод за алтернативна медицина. Лекарите, привърженици на традиционната медицина го смятат за твърде радикален, считайки, че присъствието на токсини и шлаки в човешкото тяло – е ненаучна и необоснована информация.
Във всеки случай, организирането на гладни (особено сухи) дни, не трябва да се прави от хора с камъни в бъбреците, подагра, заболявания на сърцето и кръвообращението, тромбофлебит, туберкулоза. Разбира се, бременни жени, кърмачки и хора, приемащи силни лекарства, не бива да мислят за гладуване (дори терапевтично)!

Сухото гладуване - изключително полезно за здравето

Гладуването може да бъде мощен инструмент за удължаване на младостта, за постигане на хармония и дълголетие, ако се подхожда с разум и без фанатизъм.

Сухото гладуване - изключително полезно за здравето

Ако имате опит с различни видове въздържание от храна, споделете го в коментарите и разкажете на приятелите си за това!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ