Чай от магданоз – ароматен и изключително полезен за здравето

Кулинарният потенциал на тази зелена подправка – магданоз, е оценен по достойнство от готвачите на средиземноморската, американската и африканската кухня. Ароматът на пресния магданоз го прави желана съставка в месни, рибни и зеленчукови ястия. Нищо чудно, че се смята за една от най-популярните зелени подправки в света!

Магданозът дължи популярността си на своята непретенциозност: израствайки в див вид в Италия и в Европа, той може да издържа до минус 7 градуса по Целзий и перфектно се адаптира към домашни условия. Днес ние ще ви запознаем не само с приложението му в готварството, но и с лечебните свойства на магданоза и с най-
ефективните методи за използването му.

Полезните свойства на магданоза

Чай от магданоз - ароматен и изключително полезен за здравето

При топлинна обработка повечето зелени подправки губят аромата и вкуса си, но не и магданоза. Ето защо в италианската кухня почти няма ястие с месо, без да е подправено с магданоз. Благодарение на устойчивостта му на студ, той може да се съхранява до няколко месеца, без да изгуби своите свойства, а красивата форма
на листата му може да се превърне в украса на ястията. Време е да научите малко повече за използването на магданоза.

Чай от магданоз - ароматен и изключително полезен за здравето

1. Профилактика при авитаминоза

При споменаването на витамин С, веднага ни идва на ум звездата сред цитрусовите плодове – лимонът. А би трябвало най-напред да се сетим за магданоза, защото този витамин в него е 4 пъти повече. Също така, в този продукт се съдържат големи количества кератин, витамини А и В, фолиева и аскорбинова киселина и е идеално средство в борбата с авитаминозата през зимата.

Чай от магданоз - ароматен и изключително полезен за здравето

2. Борба с ракови тумори

Скъпоценните свойства на магданоза включват безценния ефект, който той има върху туморите в тялото. Маслото от магданоз е в състояние да забави растежа и разпространението на раковите клетки. По принцип, това се отнася основно до образувания в белите дробове и стомаха.

Чай от магданоз - ароматен и изключително полезен за здравето

3. Противовъзпалително действие

Ароматната зелена подправка често се използва при лечението на подагра и артрит. Тя се бори с корените на проблема – самото възпаление. Това е възможно благодарение на високото съдържание на витамин С. Това полезно свойство на магданоза го прави незаменим в козметиката, а отвара от тази билка ефективно
лекува акне и бързо премахва зачервявания, включително ухапвания от насекоми.

Чай от магданоз - ароматен и изключително полезен за здравето

4. Възстановяване на нервната система

Нашият организъм нерядко е атакуван от невротоксини, съдържащи се основно в домакински препарати (например, ацетон), както и пестициди. Щетите от тях са огромни, тъй като засягат невроните. Сокът от магданоз има положителен ефект върху централната и периферната нервна система, защитавайки я от вредните ефекти на токсините.

Чай от магданоз - ароматен и изключително полезен за здравето

Въз основа на тези съображения, магданозът има колосално значение за здравето. Той може да бъде заменен и с други продукти, но тази подправка – е истински концентрат от най-доброто. С такъв силен аромат, да го използвате като тинктура за външна употреба би било кощунство. Вкусният чай от магданоз с мед, по нищо не отстъпва на другите билкови чайове.

Чай от магданоз - ароматен и изключително полезен за здравето

Рецепта за чай от магданоз

Необходими продукти:

• 50 грама магданоз (1 връзка)
• 500 мл вода
• 1/2 лимон
• 1 чаена лъжичка мед

Вижте ощеПонижете холестерола с помощта на тази мощна напитка!

В приготвянето му няма нищо сложно: оставете водата да заври, добавете нарязания на ситно магданоз и лимон, задръжте на котлона за 5 минути и оставете да се охлади. След като се охлади, прецедете напитката, добавете една лъжица мед и вкусният чай е готов!

Чай от магданоз - ароматен и изключително полезен за здравето

А ако ви интересува, магданозът има също избелващ ефект: избелва кожата и зъбния емайл. Остатъците от чая могат да бъдат замразени и да се използват по-късно кубчетата лед за козметични цели.

На вашите приятели също ще им бъде интересно да научат повече за свойствата на тази толкова популярна подправка. Споделете с тях тази статия!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ