В микровълновата никога не поставяйте тези 10 неща! Запомнете ги!

В микровълновата никога не поставяйте тези 10 неща! Запомнете ги!
В микровълновата никога не поставяйте тези 10 неща! Запомнете ги!

Микровълновата фурна е един от най-използваните уреди днес. Но знаете ли, че някои продукти и предмети е просто опасно да се слагат в нея! Запомнете ги и така няма да навредите на себе си и на техниката! Ето кои са тези 10 неща …

Съгласете се, че всеки най-малко веднъж в живота си е звънял на майка си да попита: “Мамо, а това може ли да се затопля в микровълновата?” И ако никога не ви се е случвало да питате, най-вероятно вече сте стопили някои пластмасови съдове …

Въпреки факта, че ние мислим, че нашите майки знаят всичко, някои от продуктите и изделията, които не могат да се поставят в микровълновата, остават загадка и до днес. Ние се постарахме да направим пълен списък, който може да изненада дори и нашите родители. Вижте сами!

1. Пластмаса

Със сигурност знаете, че пластмасата не трябва да се загрява, но няма да е излишно пак да ви припомним това. Многобройните проучвания в тази област отдавна са доказали, че при висока температура пластмасата отделя токсични съединения (като бисфенол-А), които са канцерогенни. При нагряване, вредните вещества попадат в храната ни. Ето защо, отдайте предпочитание на стъклото или на съдовете, специално създадени за тази цел. (Не забравяйте, че този съвет се отнася и за пластмасови бутилки.)

Реклама
loading...

В микровълновата никога не поставяйте тези 10 неща! Запомнете ги!

2. Опаковки от пенопласт

Определено, те трябва да се използват само по предназначение – за запазване на целостта на храната по време на доставката. В противен случай ще трябва да ядете смес от ориз, боб, пяна и токсични вещества.

3. Алуминиево фолио

Ако не си поставяте за цел да предизвикате пожар, то забравете за това да загрявате храна увита в алуминиево фолио! Това се отнася също и за вилици, ножове, лъжици и като цяло за всички прибори.

4. Кутии за обяд

Тези пакети са направени главно от хартия или пластмаса. В някои форми за съхранение на храна понякога се срещат и метални елементи. А както ние знаем: метал и микровълнова фурна – не е добра комбинация …

5. Съдове със златен или сребърен кант

Керамичните съдове са идеален вариант за използване в микровълновата фурна. Но бъдете внимателни, понякога чиниите са украсени със златни или сребърни акценти, които като правило имат в състава си метал.

6. Стъкло, което не е термоустойчиво

Термоустойчивото стъкло се различава от нормалното само по способността си да издържа на висока температура. Сега повечето от стъклените изделия, които се произвеждат са огнеупорни. Но ако все още използвате съдове от старите запаси, тогава не рискувайте да ги затопляте за дълго време, ако не искате да се спукат от високата температура.

7. Кристал

Вие сериозно ли вярвате, че такъв крехък материал, може да издържи на високата температура в микровълновата? Разбира се, че не!

Вижте още: Съхранете дрехите си при пране! Много полезни съвети!

8. Акрил

Акрилните продукти са направени от пластмаса и, съответно имат канцерогенни свойства. Плюс това, поради високата температура такава посуда бързо губи цвета си.

9. Опаковки от кисело мляко, маргарин, сладолед

И още веднъж – пластмасата не е подходяща за микровълнова фурна. Тези съвсем тънки опаковки ще се стопят мигновено.

10. Хартиени торби

Незаменимият хартиен плик лесно може да пламне, ако решите да загрявате нещо в него. В допълнение, когато се нагрява, той също така отделя токсични вещества. И за да стане още по-лошо, мастилата, използвани за печат, са много отровни за хората.

Хареса ли ви статията? Споделете тези ценни съвети с приятелите си!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ