Посуда, която никога не бива да използвате! По-опасна е от тефлон

Посуда, която никога не бива да използвате. По-опасна е от тефлон
Посуда, която никога не бива да използвате. По-опасна е от тефлон

Има посуда за приготвяне на храна, която е много опасна за здравето ни. Докато се фокусираме върху храните, които ядем, ние обръщаме много малко внимание на това, какви съдове използваме за готвене. Независимо от това колко сте загрижени за здравето си и колко органични храни ядете, дори и най-добрите храни могат да се превърнат в опасни ястия, ако ги приготвяте в необезопасни съдове.

Не всички тенджери и тигани са еднакви и не всички от тях влияят на готвенето еднакво. Използването на неподходящи съдове може да има сериозни последствия за здравето ви и да се отрази неблагоприятно на вкуса на храната. По-долу ще намерите списък на съдове за готвене, които трябва да се избягват на всяка цена.

Кухненска посуда, която трябва да се избягва

Керамични изделия

Керамичните съдове изглеждат добре в кухнята, но те също така добавят токсични вещества в храната ви. Керамичните тенджери, тигани и съдове за хранене са съставени от различни метали, които са покрити със синтетичен полимер. Покритието обикновено трае една година, а корозията му способства за претопляне.
Керамичният материал е чувствителен към високи температури, които могат евентуално да го спукат или да го счупят. Когато това се случи, в резултат започва да се отделя олово, което влиза в храната, причинявайки вреда на организма.

Реклама
loading...

Съдове за готвене с незалепващо покритие (тефлон)

Незалепващите съдовете за готвене са направени с покритие от синтетичен полимер, наречен полиетилентерафталат, който както е известно, отделя токсини при температура над 230 градуса по Целзий. Тефлоновата посуда за готвене се свързва с репродуктивни проблеми и дори рак. Вдишването на токсични пари, отделяни от покритието от синтетичен полимер, може да доведе до повишена температура, треска,
лека кашлица, втрисане и спазми.

Алуминиеви съдове и алуминиево фолио

Днес, алуминий се използва широко, и, за съжаление, повечето хора не са наясно с неговото вредно влияние. Алуминиевите съдове са с покритие за предотвратяване на излужване, но това покритие има тенденция към износване като керамичния материал. Ако алуминият попадне в храната ви, той в крайна сметка достига до вашия мозък, костите, белите дробове, което води до заплитане на нервните влакна. Следователно, може дори да доведе до развитието на болестта на Алцхаймер!

Вижте още: Мравките вече няма да ви тормозят благодарение на това средство

Съдове от мед

Медните съдове – са още един лош избор! Ако са без покритие, медът се извлича в храната. От друга страна, защитното покритие съдържа никел, който е токсичен и има алергени. Абсорбция на големи количества мед отслабва имунната система и нарушава функциите на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези.

Нетоксична посуда

Стъкло

Стъклото е много издръжлив материал, то не отделя токсини в тялото и не се изхабява. Препоръчително е да замените пластмасовите съдове със стъклени.

Неръждаема стомана

Устойчива на абразия, незалепваща, издръжлива на високи температури, изглеждаща отлично и е по-лека от чугуна, звучи чудесно, нали?

Емайлиран чугун

Чугунените съдове за готвене с емайлирано покритие не загарят, лесно се почистват и не отделят токсични пари. Те се предлагат в различни стилове и изискват минимална поддръжка.

Съдове от чугун

В крайна сметка, голият чугун се нуждае от повече поддръжка в сравнение с емайлирания, но е много по-евтин. Той може да отделя малки количества желязо при приготвянето на кисели продукти, но това е полезно за хора, които страдат от недостиг на желязо.

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ