5 храни, които никога не трябва да давате на деца под 2 години!

5 храни, които никога не трябва да давате на деца под 2 години!
5 храни, които никога не трябва да давате на деца под 2 години!

Има храни, които не бива да се дават на деца под 2 години. Когато детето навърши 6 месеца, то започва да яде твърда храна, опознавайки нови вкусове и аромати. Въпреки, че ние се опитваме да държим под око храната му, понякога се изкушаваме да му дадем да пробва нещо “за възрастни”, особено когато то постоянно протяга ръчички към някое парче храна.

Тук са 5 храни, които специалистите съветват да не се дават на деца под 2 години:

1. Сол.

Съществуват специални норми за потребление на сол за деца. На деца под една година, се препоръчва да се дава безсолна храна. При тях все още не са развити бъбреците, затова им е трудно да усвояват солта. Специалистът по хранене Рене Роуз Родриго съветва вместо сол, да добавяте билки и подправки, като канела, джинджифил, розмарин и магданоз. При закупуване на бебешка храна е добре да проверявате за наличие на сол в състава.

3. Мед.

Реклама
loading...

Не само захарта може да бъде вредна. Колкото и да е странно, Националната здравна служба във Великобритания не съветва да се дава на бебета мед. Изчакайте, докато детето навърши една година. Медът може да съдържа спори на бактерията Clostridium botulinum. Тази бактерия може да произвежда токсини в червата на детето, които причиняват детски ботулизъм, а това може да доведе до запек, загуба на апетит, летаргия и в крайни случаи дори до пневмония и обезводняване.

Вижте още: 11 страхотни идеи, за старата кошара, на вече порасналото ви дете!

4. Пуканки, цели зърна грозде и желирани бонбони.

Лепкави, хлъзгави, твърди, на бучки и кръгли продукти могат да доведат до опасност от задушаване за бебетата. Също така, трябва да избягвате стафиди, бонбони, цели ядки и плодове, парчета колбаси, чипс и бял хляб (той може да се слепи).
Давайте само такива продукти, които могат да се стрият, смелят, нарежат или да се ядат без зъби, като зрели банани и добре сварена паста.

5. Сурова и недостатъчно сварена храна.

Дори и да обичате рохки яйца, на детето трябва да давате само твърдо сварени. Термичната обработка разрушава вредните бактерии. Затова, месото трябва да се приготвя при температура от 62 ° С, каймата – 71 ° С, а пилешкото – при 74 ° С
Риба може да се дава след 4-6 месечна възраст, но задължително я приготвяйте до полупрозрачно състояние, така че да може лесно да се разделя с вилица.

Споделете тези важни съвети с другите родителите на малки деца!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ