Бабагануш от патладжани – невероятно вкусно ястие от Ориента!

Бабагануш от патладжани - невероятно вкусно ястие от Ориента!

Бабагануш е популярна в Близкия изток закуска-сос, нежен пастет от печени патладжани. Това е разновидност на кьопоолуто, но в него освен традиционните патладжани, чесън и магданоз, обикновено се слагат и сусамов тахан, лимонов сок и зехтин. Ястието се приготвя много лесно, но е изключително ефектно. Бабагануш се готви в Турция, Израел, Сирия, Индия, Кавказ и няколко десетки други държави. В
зависимост от местоположението, рецептата за закуската също се променя.

Така че, в някои страни включват тахан (от сусам) в състава й, а в други не. Рецептите могат да се различават по присъствието на кисело мляко в състава и в набора от подправки, но единственото, което остава непроменено е, че в бабагануш задължително трябва да бъдат включени патладжани. Те могат да се изпекат също по различен начин: във фурната или на открит огън. Ароматът на пушек още по-добре
подчертава вкуса на ястието!

Необходими продукти:

. патладжани – 4 броя
. сусам – 120-150 грама
. зехтин – 4 супени лъжици
. лимонов сок – 2 супени лъжици
. чесън – 1-2 скилидки
. сол – на вкус
. кориандър – 1/2 връзка
. червен пипер – 1 щипка

Вижте още: Турски сладкиш с блажен вкус! Усилията си заслужават!

Реклама
loading...

Начин на приготвяне:

1. Измийте патладжаните, прободете ги с вилица, поставете ги в тавата за печене и печете за 40 минути при температура 175 градуса. Извадете омекналите патладжани от фурната, срежете ги и ги охладете.

2. Поставете сусамените семена в купата на блендера и ги смелете на паста. Добавете чесън, лимонов сок, червен пипер, сол, зехтин и разбъркайте до хомогенност.

3. Отделете месестата част на патладжана с помощта на вилица. Ако семената му са големи, отстранете ги. Пюрирайте отделената месеста част на патладжанитеи и я смесете със сусамената паста. Коригирайте вкуса, добавяйки още сол, пипер или лимонов сок, ако е нужно.

4. Сервирайте ястието в дълбока купа, поръсете със зехтин и с нарязан на ситно кориандър.

Бабагануш от патладжани - невероятно вкусно ястие от Ориента!

Бабагануш можете да поднесете по различен начин. Можете да го направите така, както е описано в рецептата, но можете веднага да го намажете на пресен лаваш, да навиете на руло и да се насладите на ориенталската закуска в такъв вид.

Споделете тази рецепта и доброто си настроение с приятелите!

Pеклама
loading...
СПОДЕЛИ